Bosna i Hercegovina     | 27.10.2022. 13:28 |

Travljanin na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - U periodu od 25. do 27. oktobra, u Strazburu se održava 43. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe (CLRAE). Bosna i Hercegovina je članica CLRAE-a od 2002. godine i ima delegirane predstavnike sa regionalnog i lokalnog nivoa. 

Na ovom zasjedanju Kongresa u ime Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine obratila se direktorica Saveza Vesna Travljanin.

Tom prilikom, Travljanin je istakla značaj Saveza u pogledu zagovaranja za implementaciju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi koju je Bosna i Hercegovina ratificirala u potpunosti, posebno sa aspekta koji je Savezu dao Ustav FBiH i Zakon o principima lokalne samouprave u FBiH kao zakonskog zastupnika svih jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Travljanin je istakla unapređenje saradnje sa višim nivoima vlasti u FBiH koje se ogleda i kroz činjenicu da imamo potpisane bitne dokumente o jačanju te saradnje sa Vladom FBiH i Zastupničkim domom Parlamenta FBiH.

- Svojim aktivnim angažmanom, Savez je sve više prepoznat kako od strane viših nivoa vlasti, tako i od međunarodnih aktera i institucija kao nezaobilazan faktor u reformskim procesima i kontinuiranom unapređenju lokalne samouprave u svim njenim dimenzijama, djelujući i kao spona između lokalnih i viših nivoa vlasti. Ovo je prije svega rezultat podrške i učešća članica - općina i gradova u radu Saveza, što je Savezu dalo snagu i legitimitet u svom angažmanu u zastupanju interesa jedinica lokalne samouprave - istakla je direktorica Saveza.

Osvrnula se i na nimalo laku poziciju lokalnog nivoa, imajući u vidu političku i ekonomsku situaciju, fluktuaciju radne snage i odlazak mladih.

Također, istaknula je i kvalitetnu saradnju koju Savez ostvaruje i na međuentitetskom nivou, odnosno sa Savezom općina i gradova RS i općinama i gradovima iz entiteta RS, te je direktorica tom prilikom istakla zadovoljstvo što je Savez zajedno sa Savezom općina i gradova Republike Srpske potpisao Memorandum o razumijevanju za implementaciju projekta "Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u BiH" u okviru Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH 2022-2025., gdje će Savez imati važnu ulogu koja se odnosi na promociju evropskih standarda lokalne demokratije, kao što su otvorena vlast, deliberativna i participativna demokratija, rodna ravnopravnost i ljudska prava.

Naglasila je i da je Savez član NALAS-a (Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope), s kojim ostvaruje odličnu regionalnu saradnju, saopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici Saveza općina i gradova FBiH i premijer KS razgovarali o izmjenama Zakona o vodama KS

Novinar Marko Zeljko dobitnik nagrada Saveza općina i gradova FBiH

Zajednička sjednica saveza općina i gradova FBiH i RS

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli