Bosna i Hercegovina     | 17.05.2024. 22:07 |

Borjana Krišto osoba godine u BiH u izboru Večernjakovog pečata

FENA Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 17. svibnja (FENA) - Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto dobitnica je „Večernjakovog pečata“ za osobu godine. Nagradu joj je na manifestaciji koja se mogla pratiti na programu BHRT-a i HRT-a, uručio direktor Večernjakovog pečata i Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

Ovo 23. izdanje Večernjakovog pečata bilo je obilježeno napretkom na europskom putu i otpočinjanjem pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom. Upravo je taj napredak BiH na europskom putu i bio presudan da čelnica Vijeća ministara bude dobitnica glavne nagrade. Najavljujući uručenje Večernjakovog pečata Pavković je podsjetio da je od Daytona do Bruxellesa dug i težak put za Bosnu i Hercegovinu.

-Više desetljeća ovdje se čuva krhki balkanski mir i čeka europsko proljeće. Svih ovih godina to se činilo nemogućim. A onda je, upravo prvoga dana ovog proljeća, stigla najpozitivnija vijest od završetka rata - donesena je odluka o otvaranju pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom. Povijesno da! Brojni su pojedinci udarili europski pečat na stranice budućnosti BiH, kazao je Pavković.

Za to su, dodao je, zaslužni, uz naše i brojni međunarodni dužnosnici. Neki više od drugih. Prije svih čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Ipak, glavnina ove teške zadaće bila je i bit će, poručio je on, na domaćim političarima i institucijama.

-Da je u ovoj podijeljenoj zemlji s neiskrenim političkim partnerstvom europska budućnost ipak moguća, pokazalo je aktualno Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto. Koja je politikom dogovora i kompromisa ispunila ključne uvjete za otvaranje pristupnih pregovora. Bez takvog pristupa i lobiranja BiH ne bi stigla do predvorja Europske unije. Kao poticaj da nas, zajedno s drugim domaćim i međunarodnim dužnosnicima, iz predvorja uvede u europski dom kao punopravnu članicu te velike obitelji, Borjanu Krišto proglašavamo Osobom godine, kazao je Pavković.

Zahvaljujući se na vrijednom priznanju Krišto je kazala da su stjecanje kandidacijskog statusa, pozitivno ocjenjen napredak te otvaranje pristupnih pregovora za BIH zasigurno potvrda našeg zajedničkog i predanog rada ali i dodatni motiv za daljnji rad na preostalim reformama.

-Svi zajedno smo otvorili jedno novo poglavlje naše europske budućnosti, međutim, svjesni smo kako je pravi posao tek ispred nas. Moramo žurno donositi potrebne Odluke koje se tiču i  preostalih zakona, a koji prije svega opterećuju političke prilike, odnose ali i funkcioniranje institucija u BIH. Moramo jačati naše međusobno povjerenje i poštovanje te nastaviti davati potporu rješenjima koja će biti isključivo rezultat rada i odluka institucija u BiH. To je put kako bi Bosna i Hercegovina ojačala kao stabilna, prosperitetna i suverena zemlja u krugu EU obitelji. Hvala brojim prijateljima, kako iz susjedstva tako i iz cijele EU i njenih institucija koji su u ovim važnim procesima za nas bili uz Bosnu i Hercegovinu. Uvjerena sam kako će BiH nastaviti svoj daljnji progres i napredak do ostvarenja konačnog cilja, a to je punopravno članstvo u europskoj obitelji, poručila je s pozornice 23. Večernjakovog pečata predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Kao i prethodnih godina, osim nagrade za osobu godine Večernjakov pečat dodijelio je priznanja i u brojnim drugim kategorijama.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Krišto: Čekamo suglasnost na Nacrt Reformske agende iz četiri kantona i Brčko distrikta

Krišto sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru o aktualnim projektima u našoj zemlji

Krišto čestitala Kurban-bajram: U snazi vjere jačamo duh uvažavanja, poštivanja i povjerenja

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima