Svijet     | 06.10.2022. 13:22 |

Iran objavio snimak izjava dvoje Francuza koji priznaju navodno špijuniranje

FENA Internet

TEHERAN, 6. oktobra (FENA) – Iran je u četvrtak objavio snimak koji prikazuje dvoje francuskih državljana uhapšenih pod optužbom za špijuniranje, u jeku aktuelnih protesta koji su preplavili zemlju, koje Teheran nastoji opisati kao stranu urotu umjesto izliva bijesa lokalnog stanovništva zbog smrti 22-godišnje djevojke koju je uhapsila iranska policija za moral.

Snimak koji je objavila državna novinska agencija IRNA prikazuje dvoje francuskih državljana, Cecile Kohler i Chucka Parisa, koji su sindikalisti povezani s francuskim nacionalnim Savezom obrazovanja, kulture i zanatske obuke.

Snimak podsjeća na brojne druge snimke izjava datih pod prinudom koje je objavio Iran. iz 2020. godine, jedan izvještaj sugerira da su iranske vlasti tokom protekle decenije emitirale najmanje 355 izjava datih pod prinudom.

Kohler u snimku nosi maramu preko glave i opisuje se kao “obavještajni i operativni agent francuske državne službe sigurnosti”. Paris je izjavio: “Naš cilj u francuskoj vanjskoj sigurnosnoj službi je da izvršimo pritisak na iransku vladu”.

Današnji snimak dio je predstojećeg dokumentarca koji će biti emitiran na iranskoj državnoj televiziji.

Francuska nije odmah reagovala na objavljivanje snimka. Francuska vlada u maju je, ipak, zatražila njihovo oslobađanje i osudila je “ta neosnovana hapšenja”.

Njihova posjeta Iranu podudarila se s višemjesečnim protestima prosvjetnih radnika u zemlji koji su tražili više plate.

U međuvremenu, Iran je zahvaćen višesedmičnim protestima zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula u policijskom pritvoru nakon što ju je uhapsila policija za moral, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel