Bosna i Hercegovina     | 22.09.2022. 12:23 |

OSCE u BiH - Sloboda izražavanja na društvenim mrežama u fokusu Škole medijskog prava

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

NEUM/SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu pokrenuli su drugu Školu medijskog prava, ovoga puta fokusiranu na slobodu izražavanja na društvenim mrežama.

 

 

 

Taj četverodnevni događaj održava se u Neumu, a pruža priliku za 18 studenata prava iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Tuzle, Zenice i Mostara da uče o slobodama na internetu, samoregulaciji online medija i društvenih mreža te o odgovornosti države u skladu sa članom 10. i članom 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Sloboda izražavanja u potpunosti je zaštićena i garantovana, u skladu sa domaćim pravnim okvirom. Međutim, procesuiranje potencijalnih kršenja slobode izražavanja još predstavlja izazov za bosanskohercegovačko pravosuđe. Bosni i Hercegovini nedostaje sveobuhvatni okvir koji bi uskladio online zaštitu tog prava sa savremenim međunarodnim standardima - rekao je Miloš Bogičević, šef Sekcije za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH.

Osim prisustvovanja predavanjima, studenti će raditi na hipotetičkim slučajevima i učestvovati na takmičenju u simulaciji suđenja.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Misije OSCE u BiH, škola medijskog prava takođe predstavlja priliku za mlade ljude iz cijele države da se druže, stvore mrežu kontakata i da uče zajedno.

- Taj akreditovani program učenja, kojim se učesnicima dodjeljuju 3 ECTS boda, predstavlja dio Memoranduma o razumijevanju između Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Misije OSCE-a u BiH, potpisanog ranije ove godine - navodi se. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Aggeler: Pravosudni sistem ima obavezu pružiti podršku svjedocima u BiH (VIDEO)

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu