Kultura     | 16.09.2022. 12:38 |

Ovogodišnje izdanje Malog MESS-a prilagođeno osobama sa poteškoćama u razvoju

FENA Senka Trgovčević, Foto: Foto FENA

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Pod okriljem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, program za najmlađe ljubitelje teatra, Mali MESS ove godine bit će održan od 1. do 9. oktobra u Sarajevu.

Tim povodom danas je održana pres-konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg Malog MESS-a.

- Mali MESS bit će otvoren na trgu Jurislav Korenić koncertom orkestra Pocco Locco, koji će pjevati pjesme o likovima iz bajki: Crvenkapici, Vuku, Tri praščića, Vještici, Maloj sireni, Ružnom pačetu, Mačku u čizmama. Igrom muzike i priče, pripovijedanja, pjevanja i plesanja djeca će imati priliku upoznati priče navedenih likova te tako učiti o empatiji i razumijevanju, raznim emocijama i situacijama o kojima ove bajke govore – rekao je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Dodao je da će predstave biti izvedene u Pozorištu mladih, a među kojima su “Zašto ih nije briga šta se događa sa zemljom” u režiji Petra Pejakovića, “Olovni vojnik” Maria Drmača, “AUT” režija Paško Vukasović, kao i “Mala Frida” u režiji Anice Tomić, te “Cvrčak i mrav” Adisa Bakrača.

- Izvođenjem ovog programa Pozorište mladih i MESS nastavlja saradnju. Drago mi je da je ovogodišnje izdanje prilagođeno i osobama sa invaliditetom, te ih sve pozivam da dođu i uživaju u predstavama – kazao je direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić.

Na pres-konferenciji kantonalni ministri kulture i sporta i odgoja i obrazovanja Samir Avdić i Naida Hota-Muminović izrazili su zadovoljstvo što nastavljaju saradnju sa MESS-om.

- Mislim da smo napravili jedan iskorak jer smo osobe sa poteškoćama u razvoju uključili u sve sfere života. Pronašli smo partnere MESS i Pozorište mladih. Poboljšali smo prilike za osobe sa poteškoćama u razvoju. Izvršavati budžet za takve osobe je jedna velika privilegija – poručila je Hota-Muminović.

Direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalec zahvalila je Pozorištu mladih i MESS-u što su razmišljali o tome kako dijete u kolicima može biti dio društva.

- Djeca sa poteškoćama u razvoju trebaju doći na Mali MESS kako bi smo poboljšali socijalnu inkluziju – zaključila je Kavalec.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstava 'Bazen' Selme Spahić 5. oktobra otvara Mali MESS

Palestinska predstava 'Metro Gaza' otvara 64. MESS Festival 4.oktobra

Poziv na press konferenciju povodom kampanje 'Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu'

Promo

Stanje inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetes melitusa tip 2 često nastaje kao posljedica loših navika u ishrani

BBI - Upravljanja bankarskim potrebama direktno s pametnog telefona

m:SAT - godinu dana u pola cijene