Kultura     | 20.09.2024. 16:59 |

Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića, izložba postavljena u Brusa bezistanu (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hlobeň otvorili su u Brusa bezistanu u Sarajevu izložbu 'Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića (UNESCO-ova svjetska dokumentarna baština 'Pamćenje svijeta')'.

Izložba je organizirana u povodu 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i 90. godišnjice smrti dr. Safvet-bega Bašagića te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini.

Radi se o unikatnoj izložbi Bašagićeve rukopisne ostavštine, koja je 1924. godine pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a 1997. godine UNESCO je upisao na listu svjetske dokumentarne baštine "Pamćenje svijeta".

Tu izložbu organizirala je Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini i Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod', u saradnji s Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi i Muzejom Sarajeva.

Federalni premijer Nermin Nikšić, visoki pokrovitelj te izložbe, zahvalio je organizatorima i svima koji su doprinijeli da impozantno djelo i opus Safvet-bega Bašagića ponovo vidimo u Sarajevu.

- Smatra da je to decenijski događaj. Naziv izložbe govori o tome kakav je intelektualac bio Safvet-beg Bašagić, čovjek koji je život posvetio upravo promjeni paradigme o svom okruženju, o Bosni i Hercegovini. Ovim dajemo ogroman doprinos našoj istoriji i vraćanju kulturnih vrijednosti - kazao je u izjavi za medije.  

Ambasador Slovačke Republike u BiH Hlobeň podsjetio je na otvorenju izložbe da se ove godine obilježava sto godina otkako Univerzitetska biblioteka u Bratislavi čuva Bašagićevu rukopisnu zbirku, koju je primila 1924. godine.

-Čast mi je govoriti o ovom značajnom skladištu islamske, osmanske i južnoslavenske historije i književnosti. Safvet-beg Bašagić nije bio samo istaknuti bosanski učenjak, pjesnik i političar, već prije svega vizionar - kazao je.

Podsjeća da njegova zbirka sadrži više od 300 rukopisa i rijetkih štampanih knjiga na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, koje pokrivaju različite discipline, uključujući teologiju, pravo, filozofiju, poeziju i historiju. Zbirka odražava bogate intelektualne i kulturne razmjene između islamskog svijeta i Evrope, povezujući dvije civilizacije.

- Zašto je zbirka završila u rukama Univerzitetske biblioteke u Slovačkoj, to je pitanje koje vrijedi istražiti. U to vrijeme, Bratislava je smatrana sigurnim mjestom za očuvanje tih djela i zaštitu kulturnog naslijeđa za buduće generacije, posebno tokom turbulentnih vremena na Balkanu – naglasio je.

Kako podsjeća ambasador Hlobeň, UNESCO je 1997. godine prepoznao Bašagićevu zbirku u svom registru 'Pamćenje svijeta', čime je potvrdio njen status globalnog kulturnog blaga.

- Ova zbirka nije samo vitalan resurs za naučnike, već i svjedočanstvo trajne vrijednosti znanja i kulture. Dok nastavljamo produbljivati našu saradnju, obilježavajući 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Slovačke i Bosne i Hercegovine prošle godine, neka Bašagićeva rukopisna zbirka bude simbol i podsjetnik na našu bogatu zajedničku historiju – kazao je na otvorenju izložbe. 

O djelu dr. Safvet-bega Bašagića i njegovoj zbirci u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi tom prilikom govorio je i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i redovni profesor bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Budući da je riječ o svjetskoj kulturnoj baštini, svjetskoj dokumentarnoj baštini UNESCO-a, ovo je zbirka koja je značajna ne samo lokalno, za nas, za našu kulturu, nego je zbirka od globalnog značaja. Zbirka obuhvata građu skupljanu desetljećima u porodici Bašagić, a sama građa obuhvata period od 12. do 19. stoljeća. Sadrži brojne raritete, rijetke primjerke - naveo je Kodrić.

Delegacije Ambasade Slovačke Republike i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" zajedno s drugim učesnicima položile su, neposredno prije svečanog otvorenje izložbe, cvijeće i odale počast na mezaru dr. Safvet-bega Bašagića u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Također, pred Bašagićevu dušu proučena je hatma i poklonjena hatma-dova, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

U ovom obliku izložba se prvi put predstavlja javnosti u Bosni i Hercegovini, a uz Bašagićevu zbirku iz Univerzitetske biblioteke u Bratislavi dodatno je izložena i druga knjižna i arhivska građa iz zbirki Bibliotečko-informacijskog centra Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Historijskog arhiva Sarajevo.

Izložba će biti postavljena do 10. oktobra, radnim danom od 9.00 do 17.00 te subotom od 10.00 do 15.00 sati u Brusa bezistanu u Sarajevu.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Stanje inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetes melitusa tip 2 često nastaje kao posljedica loših navika u ishrani

BBI - Upravljanja bankarskim potrebama direktno s pametnog telefona

m:SAT - godinu dana u pola cijene