Bosna i Hercegovina     | 01.08.2022. 13:56 |

Ovčina panelist na IFLA Europe Regional Division (EURDC) sesiji

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina bio je panelist na IFLA Europe Regional Division (EURDC) sesiji i na sastanku direktora nacionalnih biblioteka svijeta (CDNL).

U sklopu  87. Svjetskog bibliotečkog i informacijskog kongresa – IFLA WLIC 2022 održavaju se mnoge sesije i sastanci na kojima bibliotečki stručnjaci diskutuju i dijele svoja iskustva.

Ove godine po prvi put je održana sesija IFLA Regionalnog odjela za Europu na kojoj se govorilo o europskim bibliotekama u ratnom periodu, te kako se mogu podržati biblioteke i kolege u Ukrajini.

Ovčina je govorio o stradanju Biblioteke u Vijećnici, paljenju NUBBiH 1992. godine u Vijećnici i implikacijama na sadašnji status i ulogu Biblioteke.  

Naglasio je da su nakon rata poduzeti prvi koraci zaštite od daljnjeg oštećenja objekta – zgrade Vijećnice, koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Rekonstrukcija zgrade, naglasio je, odvijala se u fazama i konačno je dovršena u maju 2014. godine, uz financijsku potporu domaćih vlasti i donatora iz cijelog svijeta, ali uglavnom je financirana iz sredstava pretpristupne pomoći EU.

- Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH još uvijek nije uselila u zgradu Vijećnice zbog imovinskopravnih pitanja (iako je u zemljišnim knjigama vlasnik zgrade država, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka korisnik registrovan više od 50 godina). Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH proglašene su nacionalnim spomenikom BiH - rekao je Ovčina,

Aktivno je učestvovao i u radu godišnje konferencije CDNL (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora nacionalnih biblioteka svijeta). Konferencija direktora nacionalnih biblioteka, održana je kao 170. sesija Kongresa IFLA WLIC 2022., saopćeno je iz NUB BiH. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Predstavnici NUBBiH i delegacija IZUM-a iz Maribora posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ