Bosna i Hercegovina

Uložene žalbe na prvostepene presude u predmetima za ratne zločine u Glamoču i Lokanju

Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja prvostepenih presuda, u zakonskom roku izjavili su žalbe na presude.

U predmetu protiv Duška Suvare, optuženog za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča 1992. godine, žalba je uložena na visinu kazne od 6 godina zatvora, koja je izrečena prvostepenom presudom, kao i oduku o imovinsko pravnom zahtjevu oštećenih žrtava.

Tužilaštvo BiH smatra da težina počinjenog zločina iziskuje strožiju kaznu, kao i da sud treba udovoljiti i usvojiti odštetni zahtjev oštećenih žrtava, te je zbog navedenog izjavljena žalba na presudu.

Također, postupajući tužitelj u predmetu za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Lokanju kod Zvornika, 1992. godine, uložilo je žalbu na prvostepenu presudu.

Presudom u predmetu Goran Maksimović i drugi, su četvorica optuženih osuđeni na zatvorske kazne jedan od 8, a trojica po 15 godina zatvora, a četvorica optuženih oslobođeni optužbi. Žalba je uložena na oslobađajući dio presude, kao i na visinu izrečene kazne, optuženima koji su proglašeni krivim.

U počinjenom ratnom zločinu nad kolonom civila u mjestu Lokanj, zarobljeno je 86 civilnih žrtava, od kojih je 67 ubijeno.

Tužiteljstvo je stava da svim optuženima treba biti izrečena osuđujuća presuda, kao i da počinjeni zločini trebaju biti sankcionirani strožijom kaznom, te je zbog toga izjavljena žalba na prvostepenu presudu.

Obje žalbe iz Posebnog odjela za ratne zločine, u zakonskom roku, otrpemljene su prema Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.
Vezane vijesti