Bosna i Hercegovina     | 15.07.2022. 14:00 |

Uložene žalbe na prvostepene presude u predmetima za ratne zločine u Glamoču i Lokanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja prvostepenih presuda, u zakonskom roku izjavili su žalbe na presude.

U predmetu protiv Duška Suvare, optuženog za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča 1992. godine, žalba je uložena na visinu kazne od 6 godina zatvora, koja je izrečena prvostepenom presudom, kao i oduku o imovinsko pravnom zahtjevu oštećenih žrtava.

Tužilaštvo BiH smatra da težina počinjenog zločina iziskuje strožiju kaznu, kao i da sud treba udovoljiti i usvojiti odštetni zahtjev oštećenih žrtava, te je zbog navedenog izjavljena žalba na presudu.

Također, postupajući tužitelj u predmetu za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Lokanju kod Zvornika, 1992. godine, uložilo je žalbu na prvostepenu presudu.

Presudom u predmetu Goran Maksimović i drugi, su četvorica optuženih osuđeni na zatvorske kazne jedan od 8, a trojica po 15 godina zatvora, a četvorica optuženih oslobođeni optužbi. Žalba je uložena na oslobađajući dio presude, kao i na visinu izrečene kazne, optuženima koji su proglašeni krivim.

U počinjenom ratnom zločinu nad kolonom civila u mjestu Lokanj, zarobljeno je 86 civilnih žrtava, od kojih je 67 ubijeno.

Tužiteljstvo je stava da svim optuženima treba biti izrečena osuđujuća presuda, kao i da počinjeni zločini trebaju biti sankcionirani strožijom kaznom, te je zbog toga izjavljena žalba na prvostepenu presudu.

Obje žalbe iz Posebnog odjela za ratne zločine, u zakonskom roku, otrpemljene su prema Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv šestorice osumnjičenih za ratne zločine na području Visokog

Trideset godina od zločina u Uzdolu: Obitelji i dalje traže pravdu (VIDEO)

Trideset godina od zločina u Uzdolu: Obitelji i dalje traže pravdu

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade