Bosna i Hercegovina     | 14.07.2022. 17:21 |

Vlada HNŽ: Do kraja godine 4.500.000 KM na ime redovitih sudskih presuda i izvansudskih nagodbi

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada HNŽ

MOSTAR, 14. srpnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ) je, na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru, utvrdila Prednacrt izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu.

Usvojen je zaključak da svi žurno dostave i dodatne primjedbe na Prednacrt, kako bi već na sljedećoj sjednici Vlada usvojila Nacrt izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu.

Vlada je raspravila Dokument okvirnog proračuna (DOP) HNŽ-a za razdoblje 2023.-2025. godine te usvojila zaključak da ministarstva i druga tijela uprave dostave primjedbe na ovaj dokument Ministarstvu financija kako bi se Vlada na sljedećoj sjednici mogla o njemu izjasniti, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Vlada je razmotrila Strategiju HNŽ-a za borbu protiv korupcije, te Akcijski plan za provedbu Strategije za razdoblje 2022.-2027. godine, koji ima za cilj jačanje postojećih i stvaranje novih sustavnih rješenja za sprječavanje korupcije na svim razinama vlasti. Nakon rasprave donesen je zaključak da u roku od 7 dana ministarstva i druga tijela uprave dostave svoje prijedloge i primjedbe na predloženu Strategiju, kako bi se mogla usvojiti na jednoj od sljedećih sjednica.

Nastavljajući započete aktivnosti u vezi s rješavanjem pravomoćnih sudskih rješenja i izvansudskih nagodbi, Vlada HNŽ-a je zadužila Županijsko javno pravobraniteljstvo da do 15. kolovoza ove godine pripremi potrebne odluke i ugovore za zaključenje izvansudskih nagodbi po prijavama tražitelja potraživanja na javni oglas, uzevši u obzir i prijave potraživanja u slučaju umirovljenja, smrti, teške bolesti ili bolesti člana obitelji tražitelja potraživanja u iznosu 2.000.000 KM. Također, Županijsko javno pravobraniteljstvo je zaduženo pripremiti potrebne odluke kako bi do 31. prosinca 2022. godine, po istom osnovu, bilo isplaćeno dodatnih 2.500.000 KM, odnosno ukupno 4.500.000 KM do konca godine.

S ciljem rasterećenja obiteljskih troškova za nabavu školskih udžbenika, Vlada je usvojila zaključak da će, nakon dodatnih konzultacija s jedinicama lokalne samouprave, a cijeneći njihove postojeće odluke po ovom pitanju, na sljedećoj sjednici donijeti konačnu odluku o modelu osiguranja besplatnih udžbenika za sve učenike u HNŽ-u uzrasta od prvog do petog razreda osnovne škole.

Vlada je na prijedlog Ministarstva gospodarstva primila k znanju Plan provedbe Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ-a za 2022. godinu, te zadužila Ministarstvo da Plan prilagodi Izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu. Također je usvojila informaciju o realiziranju zaključenih ugovora o koncesijama za 2021. godinu, koja će biti upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o načinu utroška sredstava, utvrđivanja kriterija, uvjeta i načina raspodjele sredstava za javne kuhinje u iznosu od 72.000 KM. Istaknuto je kako pravo prijave imaju registrirane ustanove, udruge i vjerske zajednice u sklopu kojih je organizirana javna kuhinja.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja branitelja i članova njihovog obiteljskog kućanstva.

Na sjednici je usvojeno Izvješće o planu i realiziranju proljetne sjetve za 2022. godinu. U Izvješću je istaknuto kako se realiziranje sjetve odvijalo u uvjetima značajnog povećanja ulaznih troškova proizvodnje, te su ukupne sjetvene površine manje za 36 ha od prošlogodišnjih, što se uglavnom odnosi na proizvodnju povrća, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlade ŽP dala suglasnost za nabavku udžbenike za učenike osnovnih škola

Sabor KSB usvojio izmjene kantonalnog proračuna, od 1. srpnja rastu plaće (VIDEO)

Vlada HBŽ-a utvrdila Prijedlog proračuna za 2024. godinu

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije