Bosna i Hercegovina     | 27.06.2022. 19:44 |

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH o predloženom zakonu, a to po Poslovniku znači da se prijedlog zakona smatra odbijenim.

Kako je predviđao predloženi zakon, podaci bi se mogli upisati u matičnu knjigu rođenih, matičnu knjigu državljana BiH, osobnu iskaznicu, a ukoliko građanin ne želi upisati svoje podatke, matičar bi bio dužan upisati i takvo opredjeljenje. 

Za Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Dženan Đonlagić, danas je obustavljen zakonodavni postupak.

Naime, poslanici, drugi put, nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu ovog amandmana, što prema Poslovniku podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

Zakonodavni postupak je obustavljen i za Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Predloženi zakon je predviđao spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto.

Poslanici su usvojili zahtjev Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.

Magazinović je pojasnio da predloženi zakon predviđa kaznu za zauzimanje mjesta predviđenog za invalide, od sadašnjih 40 KM, na 200 KM, čime se razlikuje ovaj prekršaj od parkiranja na trotoar i zelenu površinu.

Prijedlog ovog zakona nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Prihvaćen je i zahtjev poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Zvizdić je kazao da predloženi zakon predviđa obustavu plaća za one koji ciljano blokiraju rad Parlamenta, odnosno parlamentarnih komisija, odnosno za nedolazak na sjednice parlamenta i komisija, što je i obaveza i pravo, po Poslovniku Predstavničkog doma.  

Ovaj prijedlog zakona nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je i on upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Prihvaćeno je da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Mirjana Marinković-Lepić, kao i da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, koji je predložio poslanik Adil Osmanović, razmatraju po skraćenom zakonodavnom postupku.

Predstavnički dom prihvatio je poslaničku inicijativu Aide Baručije, Saše Magazinovića, Edite Đapo, Dženana Đonlagića, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Šemsudina Mehmedovića kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona BiH kojim će se napad na novinare/novinarke tretirati kao posebno krivično djelo.

Predstavnički dom imenovao je Elvisa Kondžića za direktora i Damirku Mioč i Rada Ristovića za zamjenike direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. 

Usvojena je poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu.

Poslanici su dali suglasnost i za nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu