Svijet     | 20.06.2022. 13:05 |

U napadu na autobus u Siriji ubijeno 13 osoba, većina poginulih su vojnici

FENA Internet, Foto/ SANA

DAMASK, 20. juna (FENA) - U napadu na civilni autobus na sjeveru Sirije u ponedjeljak je ubijeno 13 ljudi, uključujući 11 vojnika, a tri vojnika su ranjena, izvijestili su sirijski državni mediji, citirajući neimenovanog vojnog dužnosnika. 

Prema državnoj novinskoj agenciji SANA, napad se dogodio u pokrajini Raqqa, koju je nekada kontrolisala ekstremistička skupina samoproglašena Islamska država. U izvještaju se ne navodi je li autobus upao u zasjedu i napadnut ili je li pogođen projektilom ili bombom uz cestu, prenosi Associated Press.

Još niko nije preuzeo odgovornost, ali napad je imao sva obilježja militanata samoproglašene Islamske države koji su izveli slične napade tokom proteklih mjeseci, usmrtivši ili ranivši desetine ljudi.

Neimenovani vojni dužnosnik rekao je da je autobus bio na putu za središnju pokrajinu Homs kada se "teroristički napad" dogodio rano ujutro, u kojem je poginulo 11 vojnika i dva civila, a tri su vojnika ranjena.

Militanti su 2014. proglasili takozvani "kalifat" na trećini teritorije Iraka i Sirije, a grad Raqqa je bio njihov de facto glavni grad. Poraženi su 2019. godine, ali jedinice "spavači" samoproglašene Islamske države i dalje izvode smrtonosne napade.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu