Bosna i Hercegovina     | 06.06.2022. 17:21 |

Agencija za sigurnost hrane: Svima osigurati dostupnost sigurne i zdrave prehrane

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 6. lipnja (FENA) – Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja širom svijeta uz slogan "Sigurnija hrana, bolje zdravlje", a tim povodom iz Agencije za sigurnost hrane BiH podsjetili su da je sigurna hrana jedan je od najvažnijih jamaca dobrog zdravlja.

Iz Agencije ističu kako se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjoj razini svaki deseti stanovnik Zemlje suočava s oboljenjima čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.

"Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja rizicima podrijetlom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane", naglašeno je iz Agencije.

Dodali su kako je u povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane, a s ciljem unaprjeđenja zdravlja, WHO pozvala na transformaciju prehrambenih sustava.

"WHO je uputila apel donositeljima odluka, praktičarima i investitorima da preusmjere svoje aktivnosti kako bi se povećala održiva proizvodnja i konzumacija sigurne hrane. Usvajanje odgovarajućih politika razvoja poljoprivrede, hrane, trgovine i industrije koje će promovirati sigurnost hrane preduvjet je za osiguravanje dostupnosti sigurne i zdrave prehrane svima", napominje se u priopćenju.

Iz Agencije kažu kako suradnja u koju će biti uključena društva, vlade i poslovna zajednica na globalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini predstavlja ključni preduvjet za dostupnost sigurne hrane na održiv način, iako je sigurnost hrane primarna odgovornost subjekata u poslovanju s hranom.

Kako bi unaprijedila sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini, pored redovitih zakonom propisanih aktivnosti, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku Europske komisije provodi IPA Twinning projekt "Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane" čija financijska vrijednost iznosi 1,5 milijuna eura.

U sklopu projekta bit će unaprjeđeni veoma značajni segmenti sektora sigurnosti hrane, kao što su usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU, kapaciteti nadležnih tijela i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa i standarda EU u području higijene hrane i službenih kontrola hrane, sustav registracije oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tredicionalnog specijaliteta i procjena rizika, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Iz predostrožnosti povučen proizvod 'dmBio rižni krekeri, malina' - agencija

U BiH 71 voda na popisu priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda

Opasna bakterija u kobasicama brenda 'Wudy' - agencija

Promo

Održan 8. Innovation day AS Holdinga i nagrađeni najbolji inovatori

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost