Bosna i Hercegovina     | 13.01.2023. 10:27 |

U BiH 71 voda na popisu priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 13. siječnja (FENA) – Na Listi priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini objavljenoj u "Službenom glasniku BiH" nalazi se ukupno 71 voda, od čega je 35 prirodnih mineralnih i 36 prirodnih izvorskih voda, priopćeno je u petak na internetskim stranicama Agencije za sigurnost hrane BiH.

Dodaje se kako se jedanaest stolnih voda nalazi na Listi stolnih voda u Bosni i Hercegovini.

Inače, postupak priznavanja provodi Povjerenstvo za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini koje imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, dok Rješenje o priznavanju na razdoblje od pet godina od datuma priznavanja donosi Agencija za sigurnost hrane BiH.

Uvjeti za priznavanje su zdravstvena ispravnost, odgovarajuća senzorna svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-kemijskih i kemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, po donošenju, dostavlja mjerodavnim inspekcijskim tijelima Rješenje o priznavanju prirodne mineralne ili prirodne izvorske vode.

"Subjekt u poslovanju s hranom, kojem je izdano Rješenje o priznavanju prirodne mineralne ili prirodne izvorske vode, obvezan je najmanje jednom godišnje prije punjenja, na vlastiti trošak, provesti provjeru usklađenosti vode koju eksploatira s propisanim zahtjevima u dijelu koji se odnosi na mikrobiološka i fizičko-kemijska svojstva propisana Pravilnikom. Pored toga, Pravilnikom su propisane i službene kontrole koje su u nadležnosti mjerodavnih inspekcijskih tijela", naveli su iz ove agencije.

Ako proizvođač ili inspekcija koja je mjerodavna za službene kontrole utvrde da kvaliteta prirodne mineralne i prirodne izvorske vode i uvjeti pod kojim se one eksploatiraju, proizvode ili pune nisu u skladu s Pravilnikom, iz Agencije za sigurnost hrane su naglasili kako je proizvođač dužan obustaviti eksploataciju, odnosno mjerodavna inspekcija naložiti obustavu proizvodnje i punjenja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode do otklanjanja nedostataka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Iz predostrožnosti povučen proizvod 'dmBio rižni krekeri, malina' - agencija

Opasna bakterija u kobasicama brenda 'Wudy' - agencija

Agencija za sigurnost hrane: Svima osigurati dostupnost sigurne i zdrave prehrane

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!