Svijet     | 17.05.2022. 15:52 |

Izbori u Libanu: Hezbolah i saveznici izgubili parlamentarnu većinu

FENA Internet, Foto/ Twitter

BEJRUT, 17. maja (FENA) - Šiitski muslimanski pokret Hezbolah koji podržava Iran i njegovi saveznici izgubio je većinu u libanonskom parlamentu nakon općih izbora, pokazuju rezultati nedjeljnih izbora.

Oni su osvojili 62 od 128 mjesta, tri manje nego što je potrebno.

Protivnici Hezbolaha, prosaudijska kršćanska stranka Libanonske snage pretekla je po broju mandata drugu kršćansku stranku Slobodni patriotski pokret (FPM) koja sarađuje sa Hezbolahom.

Rezultati ostavljaju parlament podijeljen na nekoliko tabora, od kojih nijedan nema apsolutnu većinu, što povećava izglede za političku paralizu i napetosti koje bi mogle odgoditi prijeko potrebne reforme kako bi se Libanon izvukao iz ekonomskog kolapsa, javlja AFP. 

Nedostatak apsolutnog pobjednika i kruta politička struktura Libana koji dijeli vlast znači da su šanse za značajne promjene još uvijek male.

Ovo su prvi izbori održani nakon pobune širom zemlje 2019. protiv političke elite za koju se smatra da je korumpirana i neučinkovita.

Masovni protesti potaknuti su početkom jedne od najgorih ekonomskih depresija koje je svijet vidio u više od 150 godina. Procjenjuje se da 80% stanovništva Libana danas živi u siromaštvu, a došlo je do ozbiljne nestašice hrane, goriva i lijekova.

Problemi zemlje samo su još više pogoršani pandemijom koronavirusa i razornom eksplozijom u luci u Bejrutu 2020. godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi. Istraga o tome ko je odgovoran više puta je bila u zastoju jer političari nisu svjedočili.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana