Svijet     | 28.04.2022. 12:20 |

Napadači tzv. Islamske države ubili sedam Sirijaca na iftaru

FENA Internet

BEJRUT, 28. aprila (FENA) - Osumnjičeni napadači grupe 'Islamska država' napali su ramazanski skup koji je organizirao bivši zvaničnik organizacije koju podržavaju SAD u istočnoj Siriji, ubivši sedam i ranivši četiri osobe, rekli su u četvrtak opozicioni aktivisti, prenosi AP.

Napad u srijedu navečer u oblasti Abu Hašab u provinciji Deir el-Zur bio je na kuću bivšeg glasnogovornika Sirijskih demokratskih snaga koje podržava SAD, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji i novinski web portal Euphrates Post.

Euphrates Post je naveo da su naoružani napadači stigli na motociklima i otvorili vatru dok je grupa bila na iftaru, obrok kojim se završava dnevni post tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, u kući bivšeg portparola SDF-a Nurija Hamiša, koji je bio među ubijenima.

Tri godine nakon što je IS izgubio i posljednji dio teritorije koju je kontrolirao, njegove ćelije 'spavači' posljednjih mjeseci pojačavaju napade, uglavnom usmjerene na SDF predvođen Kurdima, ali i na snage sirijske vlade.

Samozvani kalifat Islamske države na svom vrhuncu pokrivao je trećinu Iraka i Sirije. Rat protiv njih koji je uslijedio trajao je nekoliko godina, ubijeno je na hiljade ljudi, a u ruševinama su ostali veliki dijelovi dvije susjedne zemlje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu