Kultura     | 16.03.2022. 09:57 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Hodžić: Popularizirati nauku o jeziku

FENA Edin Jašarević,

BRČKO, 16. marta (FENA) - U organizaciji brčanskog Preporoda sinoć su u Brčkom predstavljena izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, a o najnovijim izdanjima Instituta govorile su saradnice te ustanove Erma Ramić-Kunić, Zenaida Karavdić i Aida Kršo i direktor Jasmin Hodžić.

Prema riječima šefice za izdavačku djelatnost, biblioteku i informiranje Instituta za jezik Aide Kršo, ta institucija ove godine obilježava 50 godina od svoga osnivanja te je promocija izdanja dio manifestacije obilježavanja pedesete obljetnice te ustanove.

- Predstavljanja aktivnosti Instituta i naših izdanja organiziramo s namjerom da pokažemo građanima čime se sve Institut bavi i na koji način sve možemo biti podrška građanima, nastavnicima, učenicima, naučnim radnicima, bosnistima, lingvitima, slavistima...Za večerašnje predstavljanje izabrali smo izdanja za koja smatramo da su interesantna široj čitalačkoj publici. Riječ je o naučnim izdanjima iz oblasti historije jezika, priručnicima za normu i kulturu savremenog jezika i djelima vezanim za bosansku jezičku politiku i sociolingvistiku - izjavila je Kršo.

Direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić kaže da su u okviru manifestacije obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja izdanja Instituta već predstavljena u Sarajevu i Mostaru.

- U narednom periodu nastojat ćemo predstaviti naš rad i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a cilj ovakvih promocija je popularizacija nauke o jeziku u širem društvu. Na taj način šaljemo jednu važnu poruku o bitnosti jezika za sve nas, jer jezik se tiče svih nas, a ne samo onih koji ga pročavaju sa naučnog aspekta - kazao je Hodžić.

Moderator programa predstavljanja izdanja Instituta za jezik u Brčkom bila je saradnica brčanskog Preporoda Ajdina Suljević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Institut za jezik UNSA prezentirao publikacije na Međunarodni dan maternjeg jezika

Institut za jezik UNSA na Svjetski dan pismenosti o inovacijama u obrazovnom procesu

U Brčkom Humanitarna akcija za pomoć stanovništvu Turske

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli