Bosna i Hercegovina     | 03.03.2022. 18:13 |

Formirana komisija za izradu odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Na inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na današnjoj redovnoj sjednici, Vlada KS donijela je rješenje o formiranju Stručne komisije za izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”. 

Novoimenovana Komisija, shodno Rješenju, ima obavezu nastaviti niz aktivnosti koje je u prethodnom periodu provodila Komisija formirana rješenjem Vlade KS od marta 2017. godine što, između ostalog, podrazumijeva izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”, kao i analizu i ocjenu ranije izrađenog Elaborata o zaštiti izvorišta, koji je izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Nakon detaljne analize ovog elaborata Komisija treba ocijeniti da li se na osnovu njega može donijeti odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju. 

- Obzirom da u prethodnom periodu nije došlo do usaglašavanja granica zone sanitarne zaštite, s ciljem ubrzanja procedura kod donošenja ove odluke koju smatramo jednom od najbitnijih aktivnosti u Ministarstvu privrede, prije svega zbog zaštite zdravlja naših građana, Skupština KS je donijela Zakon o izmjeni Zakona o vodama KS kojim se mijenja član 43. Zakona o vodama Kantona Sarajevo, a koji se odnosi na donošenje privremene odluke o zaštiti izvorišta vode od značaja za buduće snabdijevanje vodom za piće, korištenje izvora mineralne, termalne ili podzemne vode na području Kantona Sarajevo - naveo je ministar privrede Adnan Delić.  

Kako je istakao ministar za donošenje privremene odluke o zaštiti izvorišta „Sarajevsko polje“ neophodno je utvrditi usklađenost pripremljenog Elaborata s propisima, standardima i pravilima struke, kao i da li se na osnovu njega može donijeti privremena odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.  

- Ukoliko se ustanovi da Elaborat ima bilo kakve nepravilnosti koje je neophodno doraditi ili otkloniti prije donošenja ove odluke, Komisija je obavezna izvijestiti Vladu KS koje su to nepravilnosti, kao i aktivnosti i vremenski okvir u kojem ih treba uraditi kako bi se mogla donijeti privremena odluka - pojasnio je ministar.  

Dodao je i da je Ministarstvo privrede KS donošenje privremene odluke o zaštiti izvorišta „Sarajevsko polje“ ocijenilo prioritetnom aktivnošću u Programu rada za 2022. godinu, te da se Komisija ovim rješenjem obavezuje da poštuje predviđene rokove i shodno principima i standardima struke pripremi nacrt ove odluke. 

Komisiju čine predstavnici akademske zajednice iz oblasti struke, te predstavnici državnih institucija i javnih preduzeća, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delić sa Udruženjem poslodavaca FBiH - Zajednički rješavati izazove na tržištu radne snage (VIDEO)

Pripremljena Privremena odluka o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ