Svijet     | 02.03.2022. 10:24 |

Apple, ExxonMobil, Ford, Boeing, Disney, Facebook, Microsoft se pridružuju sankcijama Rusiji

FENA Internet, Foto/ Ilustracija

NEW YORK, 2. marta (FENA) – Apple, ExxonMobil i Boeing objavili su u utorak da se povlače ili zamrzavaju poslovanja u Rusiji kako sve više američkih korporativnih divova poduzima mjere nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ovi potezi, u različitim industrijama i nakon ranijih najava Disneyja, Forda, Mastercarda i drugih, naglašavaju rastući ekonomski danak Rusiji nakon što je njezin napad na Ukrajinu pokrenuo velike sankcije zapadnih vlada, prenosi AFP. 

ExxonMobil, američka multinacionalna naftna i plinska korporacija, će započeti postepeno povlačenje s divovskog naftnog polja Sahalin na moru kojim upravlja od 1995., izrazivši žaljenje zbog ruske vojnu akcije koja narušava teritorijalni integritet Ukrajine i ugrožava njezin narod.

Američka korporacija posluje u Rusiji u ime konzorcija koji uključuje ruske, indijske i japanske kompanije, što je njihov jedini veliki projekat u Rusiji, nakon što se povukla iz dvaju zajedničkih pothvata tokom prethodne runde sankcija protiv Rusije nakon njezine aneksije Krima 2014.

Potez ExxonMobila uslijedio je nakon ranijih odluka britanske energetske grupe BP i Shella da se povuku iz zajedničkih projekata u Rusiji. Francuski TotalEnergies rekao je da će ostati u Rusiji, ali se suzdržati od ulaganja više novca.

ExxonMobil je naglasio da će "postupkom za prekid poslovanja trebati pažljivo upravljati i usko koordinirati sa supoduzetnicima kako bi se osiguralo da se on izvedi na siguran način."

Boeing je također saopćio da obustavlja podršku ruskim zračnim prijevoznicima i svojim operacijama u Moskvi, rekavši da je "usredočen na osiguranje sigurnosti naših partnera u regiji".

Ova odluka bi mogla teško uticati na avioprevoznika Aeroflot, koji leti s Boeingom 737 i 777, a prošle sedmice je objavio da obustavlja letove za Evropu kao odgovor na zabranu letova.

Disney i WarnerMedia su među zabavnim divovima koji su obustavili izdavanje novih filmova u Rusiji, dok su tehhnološki giganti kao što su Facebook, TikTok i Microsoft krenuli u ograničavanje dosega medijskih kuća povezanih s ruskom državom, koje se optužuju za promicanje dezinformacija o invaziji Moskve na Ukrajinu.

General Motors obustavio je izvoz vozila u Rusiju, dok je Detroita Ford saopćio da obustavlja svoje preostale operacije u Rusiji, uključujući proizvodnju komercijalnih kombija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Sjedinjene Države će u petak objaviti 'veliki paket' sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel