Svijet     | 26.01.2022. 11:58 |

UNICEF: U velikom su riziku životi stotina djece u sirijskom zatvoru

FENA Internet, Foto/ Foto: Arhiva

DAMASK, 26. januara (FENA) – Strahovanja rastu za sudbine stotine djece u sirijskom zatvoru koje su zarobili zatvorenici tzv. Islamske države, nakon šest dana sukoba s borcima pod kurdskim vodstvom oko preuzimanja kontrole nad zatvorom, saopćila je agencija UN-a za djecu (UNICEF).

Oko 850 djece uhvaćeno je u unakrsnoj vatri dok su borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod kurdskim vodstvom i uz pomoć američkih vojnika pokušali da upadnu u zatvor u gradu Hasaka koga su osvojili pripadnici samoproglašene Islamske države prošlog četvrtka, ostavljajući desetke ubijenih.

- Svaki dan je bitan. Veoma je teško zamisliti zvjerstva kojima su ta djeca izložena - izjavila je Juliette Toum, regionalna čelnica UNICEF-a za komunikacije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, za Reuters.

- Životi te djece u velikom su riziku - kazala je Touma.

Deseci boraca tzv. Islamske države pobjegli su u okolne regije nakon napada prošlog četvrtka, koji je uključivao detonaciju autobombe u blizni zatvorskih kapija, dok su ostali zatvorenici osvojili dio zatvorskog objekta.

SDF je saopćio da broj poginulih iznosi oko 200 zatvorenika i 27 njihovih boraca, dok se više od 550 militanata predalo. Borbe su se nastavile a militanti su još nastavili kriti u nekim zgradama.

UNICEF je saopćio da se borbe moraju okončati odmah i omogućiti se siguran prolaz za 850 maloljetnika, od kojih neki imaju 12 godina. Agencija nije mogla potvrditi da li je bilo ko od žrtava među djecom poginuo kako navodi SDF.

Djeca su zatočena tokom kampanje uz američku podršku u kojoj je konačno protjerana tzv. Islamska država iz svoje posljednje preostale teritorijalne enklave u Siriji.

Human Rightd Watch i ostale grupe za ljudska prava kritikuju SDF zbog držanja djece u nakrcanim improviziranim zatvorima u nehumanim uvjetima.

Zatvor Hasaka najveći je od nekoliko u kojima SDF drži ljude u zatočeništvu bez podizanja optužnice ili suđenja i u njemu se nalaze vojni civili koji se opiru prisilnoj regrutaciji, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

UNICEF: Riječ 'nada' pod prijetnjom da bude izbrisana u Gazi

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu