Svijet     | 21.01.2022. 10:09 |

Sirijski Kurdi progone borce IS-a na sjeveroistoku Sirije

FENA Internet

DAMASK, 21. januara (FENA) - Kurdske snage na sjeveroistoku Sirije u petak su progonile borce grupe tzv. Islamske države (IS) nakon napada IS-a na zatvor koji drže Kurdi u kojem se nalaze pripadnici te grupe, rekli su ratni posmatrač i kurdske snage.

U rijetkom napadu na zatvor Ghwayran u provinciji Hassakeh u četvrtak džihadisti su detonirali autobombu u blizini zatvora i napali kurdske snage koje čuvaju objekat u pokušaju da oslobode neke od članova grupe, saopćile su Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima.

Posmatrač Sirijskog opservatorija za ljudska prava rekao je da je "pet zarobljenika IS-a uspjelo pobjeći", ali ostaje nejasno da li su od tada ubijeni ili ponovo zarobljeni.

Napad je izazvao sukobe između džihadista i snaga SDF-a, koje podržava SAD-e, oko zatvora koji su nastavljeni i u petak uz pojačane mjere sigurnosti, saopćila je Opservatorija.

- Najmanje šest boraca IS je ubijeno u sukobima - rekao je direktor Opservatorije Abdel Rahman, ne precizirajući žrtve među kurdskim snagama sigurnosti.

SDF, koji nadzire zatvor, saopćio je u petak da je "uhapsio dva borca ​​IS koji su pokušali pobjeći iz zatvora Ghwayran" u sklopu operacija privođenja i racija nakon napada.

Džihadisti su zarobljeni u blizini zatvora, navodi se.

Rečeno je da su se borci IS koji su izveli napad krili u kućama u susjedstvu Al-Zuhoor u blizini zatvora.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu