Bosna i Hercegovina     | 20.01.2022. 10:13 |

Utvrđene izmjene Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje

FENA Saopćenje, Foto/ Emanuel Soca

MOSTAR, 20. siječnja (FENA) - Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Pod medicinskim vještačenjem smatra se vještačenje kojim se ocjenjuje trajno funkcionalno oštećenje organizma, koje se ne može otkloniti daljim mjerama medicinske rehabilitacije i zaštite, radi ostvarivanja prava u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Institut ima odjeljenja za prvostepeni postupak medicinskog vještačenja u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Livnu, a prema potrebi može organizirati neposredan rad ljekara vještaka i komisija i u drugim mjestima, odnosno prostorijama, koje na raspolaganje mogu staviti zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.

Sjedište odjeljenje za drugostupanjski postupak medicinskog vještačenja je u Sarajevu, a ono svoj rad, po potrebi, organizira tamo gdje ima prvostupanjskih predmeta.

Odjeljenja za prvostupanjski i drugostupanjski postupak medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja ne smatraju se poslovnim jedinicama ili podružnicama Instituta kao pravne osobe, već se ustrojavaju isključivo da korisnicima omoguće lakši pristup uslugama.

Radi potrebe provjere medicinske dokumentacije, odnosno obavljanja dodatnih pregleda s ciljem što objektivnijeg medicinskog vještačenja, Institut može organizirati posebne specijalističke preglede u vlastitim prostorijama ili u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, pri čemu Institut ima pravo angažiranja vanjskih suradnika.

Prilikom organiziranja rada liječnika vještaka i komisija odjeljenja za prvostupanjski i drugostupanjski postupak, bit će poštovana nacionalna zastupljenost zaposlenih u skladu s važećim propisima.

Kako je obrazloženo, predložene izmjene se prioritetno odnose na organizaciju, strukturu, poboljšanje kadrovskih kapaciteta u pogledu načina rada Instituta, odnosno otklanjanje uzroka dodatnih troškova u radu Instituta, koji postoje u zakonu koji je trenutno na snazi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana