Ekonomija     | 05.01.2022. 15:45 |

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

FENA Vehid Begunić, Foto: FotoFENA/Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 5. januara (FENA) – Sindikalna organizacija Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica održala je danas vanrednu sjednicu te donijela odluku o organizovanju generalnog štrajka, koji će početi 15. januara u 7.00 sati - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

-Danas smo trebali dobiti topli obrok za novembar prošle godine, ali nije isplaćen zbog blokade računa preduzeća, koji je ponovo blokirala Gradska uprava Zenica - kazao je Avdić.

Napomenuo je kako su organizaciju generalnog štrajka, zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, dužni najaviti 10 dana ranije, čime su ispunili obavezu današnjom najavom te odlukom, koju su prezentirali menadžmentu preduzeća. U pitanju je, ističe, isplata i plaće za decembar, koja bi trebala biti isplaćena 15. januara.

- Račun je ponovo blokiran prošle sedmice, pred novu godinu. Grad Zenica potražuje 2,6 miliona KM zateznih kamata po dugu za naknadu za korištenje komunalnog građevinskog zemljišta (KGZ), za koji smo u cjelosti isplatili glavnicu. Platili smo više od tri miliona KM glavnice, ali je ostala kamata.

Riječ je o dugu iz ranijeg perioda, prije nego što je Ustavni sud Fedracije Bosne i Hercegovine, još početkom decembra 2018. godine, proglasio neustavnim Zakon o građevinskom zemljištu Grada Zenica te, tako, ukinuo obavezu plaćanja naknade za KGZ- podsjeća direktor ZDRMU Zenica Isad Turalić, koji napominje kako ih je i prije četiri mjeseca Grad Zenica bio blokirao zbog spomenutog duga.

Turalić je prošlog mjeseca podnio ostavku na funkciju direktora, jer preuzima dužnost federalnog rudarskog inspektora, sa mjestom rada u Zenici. Obavezni, jednomjesečni otkazni rok ističe mu 17. januara, kada bi ga trebao zamijeniti neko drugi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Efendić: Snažni zamah ekonomskog razvoja općine Novi Grad (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo