Ekonomija     | 31.12.2021. 16:04 |

Efendić: Snažni zamah ekonomskog razvoja općine Novi Grad (VIDEO)

FENA Alma Zukanović, Foto: Almir Razic

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da na kraju 2021. godine imaju vrlo vidljive rezultate rada te da je ta općina u snažnom zamahu ekonomskog razvoja.

Efendić je naveo podatak Poreske uprave FBiH u kojem se navodi da općina Novi Grad ima 41.000 zaposlenih po sjedištu poslodavca te da promet ukupnih fiskalnih uređaja iznosi 3,5 milijardi KM od januara do novembra protekle godine.

- Prema indeksu razvijenosti, općina Novi Grad je 2020. godine bila na 27. mjestu, a ove godine je zauzela peto, što je rezultat rada i plana - istakao je.

Efendić je naglasio da je prije nekoliko dana usvojen i budžet Općine, u kojem je više od 50 posto sredstava planirano za kapitalna ulaganja, što ga čini razvojnim.

- Imamo velike planove, infrastrukturne projekte, gradnju saobraćajnica, igrališta, vrtića, sportskih terena, otvoreni smo za investicije, imamo velika izdavanja za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i još mnogo toga - kazao je Efendić.

Kao jedan od problema naveo je saobraćaj u mirovanju, ističući da se ne grade nova parking mjesta, a da se broj vozila stalno povećava. Međutim, kako je naveo, to nije u nadležnosti općine već Vlade Kantona Sarajevo.

- Nadam se da ćemo problem riješiti, KS ne mora ništa da uradi, osim da nam preda nadležnosti - rekao je načelnik Efendić.

Na kraju novogodišnje pres-konferencije kazao da je Općina Novi Grad dokaz da se sredine mogu ubrzano razvijati, ukoliko postoji dobra volja i plan.   

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6968

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ES7hMhnchOC9OVnQ8E8J7xMT3sgSH1zz?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo