Svijet     | 23.12.2021. 15:37 |

Litvanija produžila zadržavanje migranata u pritvoru na godinu dana

FENA Internet

VILNIUS, 23. decembra (FENA) - Migranti koji iz Bjelorusije pređu u Litvaniju mogu biti zadržani u pritvoru do godinu dana, odlučio je u četvrtak litvanski parlament, produžavajući dosadašnje šestomjesečno ograničenje pritvora.

Osamdeset i jedan zastupnik podržao je produženje šestomjesečnog pritvora, koje je uvedeno u julu kao dio planova za zadržavanje velikog broja migranata u kampovima blizu granice i odvraćanje drugih od pokušaja ulaska u zemlju. Četrnaest zastupnika bilo je protiv produženja, dok je 15 bilo suzdržano, prenosi Reuters.

- Moramo poslati poruku migrantima i Evropi. Migranti nisu preplavili Evropu, a Evropa nam je zahvalna - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Agne Bilotaite u parlamentu.

Oko 4.300 migranata ušlo je u Litvaniju iz Bjelorusije ove godine, a državljani Iraka čine dvije trećine ukupnog broja, prema podacima litvanskog ministarstva unutrašnjih poslova. Više od 3000 ljudi trenutno se nalazi u migrantskim kampovima, saopćilo je ministarstvo.

Od početka augusta, Litvanija je vratila preko granice više od 7.000 ljudi. Broj migranata koji pokušavaju preći iz Bjelorusije smanjio se posljednjih sedmica, ali Litvanija je rekla da bi se uskoro mogla suočiti s novim valom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Rusija produžila pritvor američko-ruskoj novinarki Kurmaševoj

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana