Bosna i Hercegovina     | 22.12.2021. 15:51 |

U Goraždu održane  25. Drinske večeri dječije poezije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. decembra (FENA) - U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu danas je održana 25. književna manifestacija "Drinske večeri dječije poezije".

Tradicionalna manifestacija kojom se promoviše dječije književno stvaralaštvo i ove godine okupila je učenike  osnovnih škola s područja BPK Goražde ali i okolnih općina u RS-u, a krunisana je istoimenom zbirkom sa 85 pjesama čiji su autori djeca, što je najveći broj objavljen do sada.

Uz promociju zbirke danas su proglašeni i najbolji literarni radovi te dodijeljena priznanja.

- "Drinske večeri dječije poezije" je jedinstvena manifestacija koja već 25 godina zaredom okuplja učenike osnovnih škola, mlade pjesnike i otvara im širom vrata u čarobni svijet poezije. Na ovogodišnji javni poziv pristiglo je 200 radova a djeca su pisala o temama "Škola je bogatstvo" od prvog do petog razreda i "Knjiga -listovi glatki puni lijepih riječi" od šestog do devetog razreda - pojasnila je rukovoditeljica kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

Naglasila je da je ova manifestacija jedna od najznačajnijih koje organizuje ova ustanova.

- Veoma smo ponosni na ovu manifestaciju koja je zaista jedinstvena u regiji jer smo uspjeli okupiti veliki broj mladih autora čije su pjesme zabilježene u našim zbirkama, a u 25 zbirki objavljeno je 1800 pjesama što je veliko bogatstvo pisano dječijom rukom - naglasila je ona.

Gošće manifestacije bile su Elma Hodžić čija je pjesma o temi "Drina, srce grada" bila pobjednička na prvoj manifestaciji održanoj 1997. godine te mlada pjesnikinja Sara Omerbašić koja je bila najuspješnija 2015. godine, a koja je istakla da je svaka njena pjesma objavljena u zbirci.

Recenzentica ovogodišnje zbirke Emina Hadžić ukazala je između ostalo na, kako je kazala, neprocjenjivu vrijednosti manifestacije koja pruža priliku mladim pjesnicima da njihove pjesme budu objavljene.

Najboljom pjesmom u kategoriji nižih razreda proglašena je ona autorice Irnele Mujagić iz OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija", dok je u kategoriji viših razreda prvo mjesto osvojio Almin Radača iz OŠ "Prača".

Autorima najboljih pjesama dodijeljene su nagrade, dok su predstavnicima svih škola čiji su učenici učestvovali na manifestcaiji uručene zahvalnice i zbirke za sve učenika čiji su radovi objavljeni.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu