Svijet     | 15.12.2021. 14:46 |

Ravanchi: Iran ne postavlja nikakve uslove u razgovorima u Beču

FENA Internet

NEW YORK, 15. decembra (FENA) - Ambasador i stalni predstavnik Islamske Republike Iran u Ujedinjenim nacijama Majid Takht Ravanchi izjavio je da ta zemlja ne postavlja nove uslove na razgovorima u Beču o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2018. godine, dodajući da je iranski prijedlog u skladu s nuklearnim sporazumom, zvanično poznatim kao JCPOA, i s rezolucijom Vijeća sigurmosti UN-a br. 2231.

- Riječ je o istim uslovima postavljenim u JCPOA i u rezoluciji 2231, istim uslovima koji su u samim temeljima JCPOA i uslovima koji su rezultirali recipročnim obavezama strana u CPOA – navodi Takht Ravanchi u saopćenju objavljenom u komentaru sjednice Vijeća sigurnosti o zaustavljanju širenja nuklearnog naoružanja. 

Iran i svjetske sile na razgovorima u Beču pokušavaju spasiti nuklearni sporazum iz 2015. o ublažavanju međunarodnih sankcija u zamjenu za ukidanje nekih aspekata iranskog nuklearnog programa koji je 2018. napustio ondašnji američki predsjednik Donld Trump i ponovo uveo Islamskoj Republici ekonomske sankcije, prenosi Iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu