Ekonomija     | 07.12.2021. 12:48 |

Košarac - Turagaj: Tržište Turske od velikog značaja za BiH

FENA Saopćenje

 

 SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu zamjenika ministra trgovine Republike Turske Rizu Tunu Turagaya s kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju spoljnotrgovinske razmjene.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, te da ih ne obilježavaju otvorena pitanja.

Ministar Košarac naglasio je da je Republika Turska važan spoljnotrgovinski partner BiH, te da postoji prostor za unapređenje bilateralne saradnje i ukupnih ekonomskih odnosa.  

"Koristeći partnerske i dobre političke odnose, koji su potvrđeni i tokom nedavnog susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Turske Erdogana u Ankari, opredijeljeni smo da u narednom periodu intenzivno radimo na povezivanju privrednika i jačanju privrednih veza između BiH i Republike Turske'', istakao je ministar Košarac.

Sagovornici su usaglasili da je Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske dobar pravni osnov za dodatni razvoj i unapređenje privredne saradnje na obostranu korist. 

Ministar Košarac informisao je zamjenika ministra Turagaja o jasnoj politici i opredjeljenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kada je u pitanju otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda.

"EU je važan partner, ali smo svjesni činjenice da tu postoje određeni problemi. Stoga u potpunosti afirmišemo politiku unapređenja postojećih i otvaranja tržišta drugih zemalja za privrednike iz BiH, pri čemu smo posebno fokusirani na zemlje CEFTA-e, Republiku Tursku, Evroazijsku carinsku uniju i Kinu'', rekao je ministar Košarac.

On je ponovio podršku inicijativi ''Otvoreni Balkan'', te izrazio stav da BiH treba da bude dio ove regionalne inicijative, budući da predstavlja ozbiljnu šansu za privredni napredak BiH, jer će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robom i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regiona.

Na sastanku je istaknut značaj izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo za sve građane i zemlje u regionu, posebno s aspekta jačanja saradnje i regionalnog povezivanja.

Sagovornici su naglasili važnost unapređenja saradnje u oblasti turizma, što će biti i predmet razgovora ministra Košarca s turskim ministrom nadležnim za turizam u predstojećem periodu. Istaknuto je da postojanje direktne avio-linije između BiH i Turske predstavlja značajnu prednost, te da turisti iz Republike Turske već dolaze u BiH i da poseban interes iskazuju za posjete Sarajevu i Jahorini, kao i za zimski turizam generalno, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

VMBiH donijelo Odluku o preraspodjeli 260.000 KM u proračun Fonda za povratak BiH

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti