Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 16:07 |

Novi Travnik: Invalidi se i danas susreću s brojnim problemima

FENA Duško Pucar

NOVI TRAVNIK, 3. prosinca (FENA) - Udruga roditelja, građana i prijatelja za pomoć osobama sa posebnim potrebama "Osmijeh" Novi Travnik malom koreografijom štićenika obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Iako je situacija danas nešto bolja nego prije, osoba s invaliditetom još uvijek se susreće s brojnim problemima, istaknuto je tom prigodom.

- Situacija nije zadovoljavajuća. Današnji dan je prilika da se prisjetimo osoba s invaliditetom koji imaju puno problema u svim sektorima - obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, uključivanja u društvo - rekao je Samir Perenda iz udruge "Osmijeh".

Podsjetio je da se prije nekoliko godina krenulo s uključivanjem asistenata u nastavu, ali ove godine došlo je do zastoja.

- Ove godine situacija s asistentima je najgora. Ima osnovnih škola koje nisu dobile ni jednog asistenta. Iz Ministarstva kažu da pripravnici ne žele raditi s djecom s poteškoćama u razvoju. To je veliki problem s obzirom da samo u Novom Travniku imamo oko 25 djece s poteškoćama u razvoju u osnovnim školama – dodao je Perenda.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju nadaju se da će vlast novim zakonom riješiti njihove probleme.

- Od male invalidnine ja plaćam boravak u centru "Duga", to nije ni deseti dio potreba. Guramo nekako uz pomoć obitelji. Ja ne mogu raditi jer se moram o sinu skrbiti čitav dan. Zakon za roditelje njegovatelje ide u nekom boljem pravcu, hoćemo li mi u njemu biti manje ili više zastupljeni, još uvijek ne znamo jer nije završen, nitko nas ne obavještava - kazala je Vesna Čorić, majka 21-godišnjaka s poteškoćama u razvoju.

Profesorica glazbene kulture Dragana Perić ističe kako glazbena terapija itekako pomaže.

- Ta djeca su puna talenata kao i svaka druga. To su prekrasne osobe. Nastojali smo kroz glazbu, ritam, pjesmu, igre ući u njihov svijet i razviti motoriku i socijalizaciju. Reakcija djece bila je odlična - kazala je Perić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Osnivanje Turističke zajednice Novi Travnik: Korak naprijed ka razvoju i promociji turizma

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Novi Travnik dobio 42.500 eura za uređenje Gradske knjižnice

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel