Regija     | 01.12.2021. 08:53 |

U Srbiji raspisan referendum o promjenama Ustava neophodnim na putu ka EU

FENA Agencije

BEOGRAD, 1. prosinca (FENA) - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je u utorak navečer za 16. siječnja referendum o izmjenama ustava u području pravosuđa, što je preduvjet za reforme u eurointegracijskom procesu.

Izmjene se tiču izbora sudaca i tužitelja i trebale bi omogućiti neovisnost sudstva što je jedan od uvjeta za reforme u području vladavine prava koje su u dosadašnjem pregovaračkom procesu usporavale Srbiju u procesu eurointegracija.

Raspisivanje referenduma prate prijepori zbog ukidanja izlaznog praga od 50 posto što u praksi znači da čak i iznimno mali broj birača koji će izaći na birališta može općenito odlučiti u ime većine od polovice građana.

Građani će 16. siječnja odgovarati na referendumsko pitanje „da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije“.

Dačić je na ceremoniji odbacio tvrdnje u javnosti da će referendum imati veze s izmjenom ustavne preambule koja određuje status Kosova kao integralnog dijela suverenog teritorija Srbije, nakon što je 2008. godine Kosovo jednostrano proglasilo neovisnost koju službeni Beograd ne priznaje.

Pozvao je građane da iziđu na referendum i potvrde odluku Skupštine kojom će biti učinjen "jedan veliki korak naprijed i na putu Srbije ka Europskoj uniji u pogledu pravosudnih reformi koje se provode u Srbiji".

"Ova odluka donijeta je dvotrećinskom većinom i samim tim ima veliku političku snagu", istaknuo je Dačić.

Srbijanska ministrica pravde Maja Popović istaknula je da će predloženim promjenama Ustava biti isključeno sudjelovanje politike u izboru sudaca jer je predviđeno da suce i predsjednike sudova bira isključivo Visoko sudsko vijeće.

Visoko vijeće tužitelja imat će ubuduće 11 članova, od kojih pet biraju glavni javni tužitelji, četiri bira Skupština Srbije iz korpusa vodećih pravnih stručnjaka, i po službenosti činit će ga vrhovni javni tužitelj i ministar pravde.

Venecijanska komisija pozdravila je početkom studenog novi prijedlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i priopćila da "u potpunosti ili djelomice slijedi većinu ključnih preporuka iz prethodnog hitnog mišljenja" Komisije uz žaljenje što je izmjena Zakona počela tek kada je referendum o Ustavu "postao neizbježan", prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana