Svijet     | 19.11.2021. 14:21 |

Kerry izrazio nadu u američko-kinesku saradnju u klimatskim pitanjima

FENA Internet

SINGAPUR, 19. novembra (FENA) – Američki posrednik za klimatska pitanja John Kerry u petak je izrazio nadu da bi Peking i Washington još tješnje mogli sarađivati u urgentnim klimatskim pitanjima nakon što su postigli sporazum o ubrzanju akcije protiv emisije stakleničkih gasova.

Govoreći na forumu u Singapuru, bivši američki državni sekretar naglasio je značaj saradnje - čak i pored toga što se dvije suparničke sile spore oko “vrućih tema” kao što je Tajvan.

- Nadam se da će zajednički rad osnažiti našu diobu podataka, osnažit će diobu opcija i omogućit će nam angažman u veoma značajnom dijalogu čelništva dvije zemlje - izjavio je Kerry na Bloombergovom Novom ekonomskom forumu.

- Kina je pristala da sarađuje s nama na stvaranju ambicioznog – to su te riječi – ambicioznog nacionalnog akcionog plana, koji Kina mora podnijeti i početi da radi na COP27, za godinu dana – dodao je.

Pored postepenog ukidanja emisije metana i ugljen dioksida, američko-kineski plan objavljen u Glasgowu također predviđa poboljšanje mjerenja nivoa štetnih gasova i sagorijevanja fosilnih goriva, sektora odlaganja smeća i poljoprivrede, iako je taj sporazum kritikovan jer mu nedostaju konkretni detalji, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina nije uspjela osigurati olakšice za dugove brojnih afričkih zemalja

Stoltenberg pozvao Kinu da prestane podržavati ruski rat u Ukrajini

Xi obećao 50 milijardi dolara kineske pomoći Africi u naredne tri godine

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ