Svijet

Italija rasporedila 5.300 vojnika i policajaca u Rimu uoči samita G20

Internet

RIM, 29. oktobra (FENA) - Italija raspoređuje 5.300 vojnika i policajaca, ograničava javni prevoz i zatvara čitav rimski kvart kako bi održala smirenu situaciju tokom samita Grupe 20 koji se održava ovog vikenda.

Policija je bila raspoređena već u petak kada su lideri počeli da pristižu, a škole u italijanskoj prijestolnici otkazale su popodnevne aktivnosti kako bi učenici mogli da se vrate kući prije postavljanja većine barikada na putevima. Protesti i demonstracije planirani su tokom vikenda.

Glavna sigurnosna zona nalazi se oko kongresnog centra "Nuvola" u rimskom kvartu EUR iz fašističkog doba. Ali druga područja su bila zatvorena u različito vrijeme u zavisnosti od toga gdje su se nalazili lideri, uključujući oko predsjedničke palate, pa čak i fontane di Trevi, prenosi AP.

Ekonomski oporavak od COVID-19 i klimatske promjene dva su glavna pitanja o kojima razgovaraju čelnici 20 najvećih svjetskih ekonomija, koji se okupljaju u Rimu prije nego što krenu u Glasgow, u Škotskoj, na klimatsku konferenciju UN-a.

(FENA) B. D.
Vezane vijesti