Kultura     | 28.10.2021. 15:08 |

Knjiga – jučer, danas, sutra; vratiti knjigu na mjesto koje joj pripada

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. listopada (FENA) - U organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) i Gimnazije Mostar, u srijedu je u prostorijama biblioteke Gimnazije Mostar/UWC Mostar održan okrugli stol na temu: "Knjiga – jučer, danas, sutra".

 Uz prisustvo publike i online sudionika, ovim događajem je obilježen početak aktivnosti kojima se obilježava 15 godina postojanja i rada Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru kao i obilježavanje Svjetskog Dana knjige i Dana nacionalne svjesnosti o bibliotekarstvu. 

Panel diskusija je predstavile stručne osvrte i prezentacije na datu temu te postavila suštinska pitanja kako vratiti knjigu na mjesto koje joj pripada i motivirati učenike da zavole knjige i čitanje.

Svoje stručno mišljenje i osvrt predstavile su panelistice okruglog stola "Knjiga-jučer, danas, sutra" - Marija Hajrović, učiteljica, O.Š. Bartola Kašića; Tanja Čvoro, prof. srpskog jezika i bibliotekar, UWC Mostar ; Lidija Lučić, bibliotekar, Gimnazija Mostar; Edita Mulasomanović, šef biblioteke Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar; Marija Karačić, mag. Bibliotekarstva, voditeljica Sveučilišne knjižnice u Mostaru i moderatorica okruglog stola Adla Velagić-Ćurić, UWC Mostar.

 Skupu su se prigodnim riječima obratile i direktorica Gimnazije Mostar Ankica Čović, v.d. zamjenica direktorice Gimnazije Mostar Lejla Juklo i direktorica UWC Mostar Sonia Rawat.

Osim bezvremenske važnosti i uloge koje knjige i biblioteke imaju za čovječanstvo, iz diskusije prisutnih se zaključuje da Grad Mostar ima potrebu za novim, suvremeno opremljenim gradskim bibliotečkim prostorom koji će biti dostupan i na usluzi svim građanima Mostara u budućnosti. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Spahić: 'Knjige, memorija i mediji', moto sarajevskog sajma knjiga 2025.

Mostarski sajam: Okrugli stol na temu 'Herzegovina Cycle Cool Tours'

'Žena BiH' organizirala okrugli stol o jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta