Svijet     | 27.10.2021. 10:35 |

Washington zabranio rad kineskog telefonskog operatera na američkom tržištu

FENA Internet

WASHINGTON, 27. oktobra (FENA) - Američki regulatori su zabranili rad kineskom operateru China Telecom Ltd. na američkom tržištu kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti usred rastućih napetosti s Pekingom. 

China Telecom (Americas) Corp. mora obustaviti pružanje domaćih i međunarodnih usluga u Sjedinjenim Državama u roku od 60 dana, prema nalogu koji je u utorak odobrila Federalna komisija za komunikacije. Komisija je navela opasnost da bi Peking mogao upotrijebiti ovu kompaniju za prisluškivanje ili ometanje komunikacije u SAD-u i “uključivanje u špijunažu i druge štetne radnje protiv Sjedinjenih Država”, prenosi Associted Press.

China Telecom, najveća kineska telekomunikacijska kompanija, imala je ovlaštenje za pružanje telekomunikacijskih usluga skoro 20 godina u Sjedinjenim Državama.

Bidenova administracija nastavila je aktivnosti započete za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa da ograniči pristup američkoj tehnologiji i tržištima za kineske kompanije u državnom vlasništvu zbog zabrinutosti da predstavljaju sigurnosni rizik ili pomažu u vojnom razvoju. China Telecom je među kompanijama koje su izbačene s američkih berzi prema Trumpovoj naredbi kojom se Amerikancima zabranjuje ulaganje u njih.

Federalna komisija za komunikacije je 2019. godine saopćila da zbog sigurnosnih razloga planira opozvati licence koje su dva desetljeća ranije dodijeljene China Telecomu i drugom državnom operateru, China Unicom Ltd., dok je odbijen zahtjev za licencu trećeg operatera, China Mobile Ltd.

- Vlasništvo i kontrola China Telecom Americas-a od strane kineske vlade povećavaju značajne rizike za nacionalnu sigurnost i provedbu zakona -stoji u saopćenju Federalne komisije za komunikacije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu