Svijet     | 22.10.2021. 14:26 |

Poljski rudari protestvovali u Luksemburgu protiv zatvaranja rudnika Turow

FENA Internet

LUXEMBOURG, 22. oktobra (FENA) - Oko 2.000 rudara iz Poljske izvelo je bučni protest u petak u Luksemburgu protiv odluke  Evropskog suda da zatvori veliki rudnik uglja u Poljskoj i da se oglobi ta zemlja zbog izbjegavanja presude.

Odjeveni u žute jakne na kojim je pisalo “dalje ruke od Turowa”, trubeći sirenama, i mašući crveno-bijelim zastavama sidikata Solidarnost, demonstranti su galamili ispred Evropskog suda pravde, navodeći da je njegova presuda neopravdana i da prijeti poljskoj energetskoj sigurnosti.

Demonstranti su uzvikivali “Nećemo dati Turow” i ostavili su protestno pismo u Sudu prije nego što su marširali prema Češkoj ambasadi kako bi protestovali protiv uloge Praga u donošenju presude.

- Zatvaranje rudnika izazvalo bi velike nestašice električne energije i kataklizmu u poljskom energetskom sistemu - izjavio je Jaroslaw Grzesik, čelnik rudarskog ogranka sindikata Solidarnost za Associated Press.

U maju je Evropski sud naredio zatvaranje rudnika Turow zbog pritužbi Češke Republike da rad rudnika ima negativne posljedice po obližnja češka sela, eksploatirajući vodu iz te regije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konaković razgovarao sa Bettelom: Puna podrška Luksemburga evropskim integracijama BiH

Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

Hiljade ljudi na protestu u Poljskoj protiv medijske reforme i zatvaranja bivših ministara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu