Svijet     | 13.10.2021. 14:16 |

Ministri vanjskih poslova Azerbejdžana i Irana o prevazilaženju štetne retorike

FENA Internet

BAKU/TEHERAN, 13. oktobra (FENA) - Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov telefonski je razgovarao sa svojim iranskim kolegom Hosseinom Amirom Abdollahianom o trenutnom stanju odnosa između dvije zemlje, prenosi azerbejdžanska novinska agencija AZERTAC.

Ukazali su na nedavnu štetnu retoriku, koja ne odgovara nivou prijateljskih odnosa između Azerbejdžana i Irana, kao i potrebu rješavanja svih razlika dijalogom.

Šefovi diplomatija su istaknuli važnost poštovanja načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja.

Rečeno da o pitanjima vezanim za tranzitni prijevoz kroz Azerbejdžan treba razgovarati putem direktinih kontakata između relevantnih vladinih agencija.

Iranska novinska agencija IRNA navodi kako je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian naglasio da dvije zemlje moraju blokirati put zabludama u bilateralnim odnosima, te nastaviti svoje odnose na  putu prema daljnjem razvoju.

Amirabdollahian je rekao da Teheran očekuje da Baku riješi problem tranzita iranskih kamiona.

Osvrnuo se na dubinu odnosa dvaju naroda i zemalja, dodajući da i Teheran i Baku imaju neprijatelje, a dvije strane ne bi trebale pružati neprijateljima mogućnosti da naruše odnose dviju zemalja.

I ministar vanjskih poslova Azerbejdžana, izvještava IRNA, rekao je u telefonskom razgovoru da su odnosi njegove zemlje s Iranom prijateljski, dodajući da je odnos s prijateljskim zemljama prioritet za Azerbejdžansku Republiku.

Bayramov je u međuvremenu naglasio kako se rješavanje sporova mora odvijati dijalogom u mirnoj i prijateljskoj atmosferi.

Predložio je da carinski službenici dviju zemalja pregovaraju u cilju rješavanja problema s kojima se iranski vozači kamiona suočavaju u tranzitu robe.

Također je rekao Amirabdollahianu da dužnosnici iz Azerbejdžana rješavaju pitanje oslobađanja dvojice uhićenih iranskih vozača kamiona.

Dvojica ministara vanjskih poslova su uputili međusobne pozive za posjete Teheranu i Bakuu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu