Ekonomija     | 07.10.2021. 13:55 |

Vlada ZDK želi privlačiti investicije iz Kuvajta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona po ovlaštenju, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić razgovarali su u sjedištu Vlade s delegacijom Kuvajtskog poslovnog vijeća u BiH koju su činili direktor i predsjednik Odbora Nasser Alshaiji, član Odbora Fahad Alasfar, te direktorica za BiH Dijana Džaferović.

Ministri Kozlić i Hadžić upoznali su goste iz Kuvajta o potencijalima i resursima tog kantona u svim oblastima, rekavši da je privlačenje investicija i zapošljavanje jedan od ključnih prioriteta Vlade ZDK-a.

Naveli su da u ZDK-u posluju neke od najvećih kompanija u BiH u svim sektorima, a posebno prehrambenoj, metalskoj, drvnoj industriji i poljoprivredi, te da privreda ZDK-a predstavlja kičmu ekonomije FBiH i BiH. U tom smislu, založili su se za jačanje saradnje dviju država i privlačenje kuvajtskog kapitala.

Predstavnici Vijeća poručili su da država Kuvajt želi pospješiti ekonomsku saradnju s BiH, te da je jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomska saradnja, glavni prioritet te organizacije.

Informisali su članove Vlade o preprekama s kojima se investitori suočavaju, kao i o konkretnim problemima kod izvoza određenih roba iz BiH u Kuvajt, te nabavke sirovine za kuvajtske kompanije u našoj zemlji, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

U ZDK-u evidentirano 45 slučajeva morbila te 117 velikog kašlja

Vlada ZDK doznačila sredstva za isplatu prve rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!