Svijet     | 28.09.2021. 13:38 |

Iran odbija američki zahtjev za pristup inspektora UN -a nuklearnoj lokaciji

FENA Internet

TEHERAN, 28. septembra (FENA) - Iran je u utorak odbio američki poziv da se inspektorima UN-a odobri pristup nuklearnoj lokaciji, rekavši da Washington nije kvalificiran zahtijevati inspekcije bez osude diverzantskog napada na objekt, izvijestili su iranski državni mediji.

"Zemlje koje nisu osudile terorističke akte na iranski nuklearni objekat  nisu kvalificirane komentirati tamošnje inspekcije", rekao je Mohammad Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, tijekom posjeta Moskvi, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Sjedinjene Američke Države saopćile su u ponedjeljak da Iran mora prestati zabranjivati ​​UN -ovom nadzorniku pristup radionici za izradu dijelova za centrifugu kako je dogovoreno prije dvije sedmice ili će se suočiti s diplomatskom odmazdom na sastanku Upravnog vijeća agencije.

Radionica u kompleksu TESA Karaj izrađuje komponente za centrifuge, mašine koji obogaćuju uran, a u junu je pogođena očiglednom sabotažom u kojoj je uništena jedna od četiri kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran ih je uklonio, a snimci uništene kamere nedostaju, navodi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu