Bosna i Hercegovina     | 08.09.2021. 12:47 |

Zvizdić i Şentop razgovarali o bilateralnim odnosima BiH i Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas na marginama 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata u Beču s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom o bilateralnim odnosima BiH i Turske, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine za odnose s javnošću.

Tokom sastanka istaknuto je da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, što rezultira čestim formalnim sastancima i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, industrije, energetike, turizma, kuture, obrazovanja, kao i u drugim oblastima.

Sagovornici su se složili da su intenzivnija vanjskotrgovinska razmjena, jačanje ekonomskih i kulturnih odnosa, ali i parlamentarne saradnje, ciljevi koji u narednom periodu treba da budu prioritet.

Pored snažne podrške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti Bosne i Hercegovine, Turska pruža i snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu evropskih i NATO integracija.

Sagovornici su istakli da je neophodno osnažiti ekonomske veze i organiziranjem poslovnih foruma s ciljem prezentiranja konkretnih projekata potencijalnim turskim investitorima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Şentop ocijenili su da parlamentarne delegacije BiH i Turske imaju dobru saradnju i da je treba unapređivati, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.

Zvizdić i Şentop razmijenili su pozive za posjete parlamentima Republike Turske i Bosne i Hercegovine. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zvizdić: Nato šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu