Bosna i Hercegovina     | 20.08.2021. 08:01 |

Sindikat državnih službenika KS: Nema osnova za represivne mjere za nevakcinisane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo je, reagujući na najavu premijera KS Edina Forte o uvođenju restriktivnih mjera za nevakcinisane, saopćio da nema zakonskog osnova za represivne mjere koje premijer najavljuje.

- Sindikat naglašava potrebu za što većim brojem vakcinisanih, što smo dokazali ranijim obraćanjem Vladi kada nismo prijetili represivnim mjerama mada je Vlada bila zakonski obavezna da vodi brigu o zdravlju građana i radnika - navodi se u saopćenju. 

Sindikat traži od Vlade i premijera KS da se vrate u okvire zakona i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima, prava na slobodu i prava na rad, a sve na osnovu izjava premijera da će se ići u pravcu restriktivnih mjera za sve nevakcinisane građane, tačnije zabrane ulaska u sve institucije Kantona Sarajevo.

 -Znači li to da će i svim onim radnicima, prvenstveno državnim službenicima i namještenicima koji rade u ovim institucijama, biti zabranjen dolazak na posao i tako uskraćeno jedno od osnovnih prava a to je pravo na rad. Obaviješteni smo da su neke institucije već dobile naredbu da dostave spiskova imena radnika sa informacijama da li su ili nisu vakcinisani, što je grubo kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka - dodaje se u saopćenju   

Sindikat još jednom ističe da je bitna zaštita zdravlja i života svih, ali da je sloboda izbora nešto što niko pa ni Vlada ne smije svojim ishitrenim odlukama uskraćivati radnicima i svim drugim građanima, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu