Ekonomija     | 19.08.2021. 13:58 |

Općina Stari Grad podržala devet novih biznisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Studio za rehabilitaciju i psihološku podršku, industrijski dizajn, prodaja tradicionalnih bosanskih poslastica, proizvodnja sokova od voća i povrća, izrada fotografija na kanvas platnu, samo su neki od poslovnih planova mladih ljudi iz Starog Grada koji će, zahvaljujući podršci njihove lokalne zajednice, biti pokrenuti u naredna četiri mjeseca.

Uz čestitke na poslovnim idejama i hrabrosti da se okušaju u poslovnim vodama, načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore o finansiranju/sufinansiranju poslovnih ideja devet korisnika iz Starog Grada.

- U proteklih pet godina smo samostalno i u saradnji s partnerima osigurali više od tri miliona KM za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti - istakao je  Hadžibajrić i podsjetio da je su za start-up biznise u posljednjih pet godina iz budžeta izdvojeno 330.000 KM za pomoć 31 mladoj osobi.

Dodao je da ove godine imaju devet korisnika sredstava i izdvajaju oko 65.000 KM kako bi im pomogli da pokrenu svoje biznise.

Korisnici koji su danas potpisali ugovore izabrani su na osnovu javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom koji je realizovan putem općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Na javni poziv pristiglo je 30 prijava, a Komisija za ocjenjivanje i odabir najboljih poslovnih planova pregledala je sve prijave, ali je samo devet aplikacija dobilo potreban broj bodova da bi bile finansirane, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu