Kultura     | 17.07.2021. 09:40 |

U Brčkom predstavljena knjiga 'Moji susreti i druženja sa poznatima'

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 17.jula (FENA) -Sinoć je u Kući Bećirevića u Brčkom u organizaciji BZK „Preporod“ predstavljena knjiga Rezaka Hukanovića "Moji susreti i druženja sa poznatima". Promociju knjige vodio je književnik i publicista Uzeir Bukvić.

Bukvić je kazao da je Rezak Hukanović neobična pojava u bosanskohercegovačkom književnom životu jer je spektar njegovih književnih zanimanja veoma raznolik.

- Rezakova prethodna knjiga "Deseta vrata pakla" se može ubrojati među najznačajnije književne dokumente o logorima u Bosni i Hercegovini, a knjiga koju večeras predstavljamo ima lakšu tematiku i pripada pitkoj literarnoj formi te će lahko naći put do čitalaca. Knjiga "Moji susreti i druženja sa poznatima" je djelo autobigrafskog karaktera  i u njoj pratimo piščevo stasanje od školarca koji ne voli poeziju pa je zavoli i postane svjetski rekorder u dužini recitovanja, do uspješnog menadžera, novinara, pa i glumca jedno vrijeme. Susreti i saradnja sa poznatima  uglavnom se odnose na pozitivna iskustva te u knjizi nećemo naći „prljavi veš“ slavnih.  Rezakovi  likovi su pjevači, glumci,i druge javne ličnosti,  ali i široj javnosti nepoznati ljudi koji su svoju veličinu i ljudskost pokazali u teškim vremenima- izjavio je Bukvić za Fenu.

Rezak Hukanović je kazao da njegova knjiga tematski obuhvata prijeratni period kada je mnogo putovao i družio se sa poznatim ličnostima iz svijeta estrade i sporta sa područja bivše Jugoslavije, zatim izbjegličko doba kada se u Norveškoj  aktivno uključio u kulturni život  naše dijaspore, ali i u humanitarne akcije za pomoć BiH, te poslijeratno doba kada se vratio u Bosnu i Hercegovinu i osnovao produkciju NTV 101.

- "Moji susreti i druženja sa poznatima" su zbirka od 50 priča o ljudima koje sam upoznavao u vremenu kada sam se bavio estradom. Knjiga je zbirka porterta poznatih ličnosti naslikanih iz malo drugačijeg ugla, u trenucima kada se spuste zavjese, i ona  otkriva neke sitne pikanterije iz života poznatih. Naravno, nisam išao do dimenzija vulgarnosti, već sam pokušao publici prikazati onu svakodnevnu, ljudsku stranu poznatih stavljajući akcenat na neke simpatične životne situacije- izjavio je Hukanović.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do 1992.je radio kao novinar-dopisnik iz Prijedora, te kao menadžer i organizator turneja i koncerata brojnih estradnih zvijezda bivše Jugoslavije. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. kada je zajedno sa šesnaestogodišnjim sinom Arnanom deportovan  u logor Omarska.

Po izlasku iz logora izbjegao je u Norvešku gdje se aktivno uključio u akcije pomoći za Bosnu i Hercegovinu te organizaciju kulturnog života bosanskohercegovačke dijaspore. U Norveškoj je bio glavni urednik lista Moja BiH. Godine 2000. vratio se u Prijedor i osnovao TV produkciju NTV 101. Rezak Hukanović je objavio šest zbirki pjesama- "Nemiri žute planete" (1969), "Susret, poezija i mladost"(1969.), "Kosa"(1975.), "Berači zvijezda"(1978.), "Čuvajte dvoje"(1980.), "Ti si moja tajna"(1987.), roman "Deseta vrata pakla"(1993.)  koji je preveden je na nekoliko jezika,  te  zbirku priča "Moji susreti i druženja sa poznatima"(2021.)

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana