Bosna i Hercegovina     | 09.07.2021. 16:41 |

Zvizdić i Abazović: Neophodno bolje povezivanje BiH i Crne Gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem o dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Abazović boravi u višednevnoj radnoj posjeti BiH, a danas je na sastanku ocijenjeno da vrlo dobri odnosi dviju zemalja svakako mogu poslužiti kao primjer kako treba da izgledaju međusobne veze zemalja jugoistoka Evrope.

Apostrofirana je činjenica da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, međusobno uvažavaju puni teritorijalni i svaki drugi suverenitet te streme ostvarenju istog, evropskog i NATO puta.

Zvizdić izrazio je zahvalnost za usvajanje Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida što je, kako je rekao, važno ne samo za BiH i region nego za cijeli svijet.

Istovremeno, naglasio je da se na taj način odgovornost za zločine ne adresira cijelim narodima nego se kao krivci označavaju nazadne politike i pojedinci koji su ih realizirali.

Kako je na sastanku istaknuto BiH i Crna Gora trebaju zajednički raditi i međusobno se pomagati kako bi se otklanjali brojni najčešće identični tranzicijski problemi.

Na taj način dvije zemlje će se sticati jači ugled i kvalitetnije se etablirati unutar evropskog društva a zajedničkim nastupom efikasnije stvarali uvjete za intenzivniji razvoj.

Istovremeno, rečeno je, doprinijet će se i smanjenju odlaska mladih ljudi koji budućnost i sreću danas traže na stabilnijim i snažnijim tržištima Evrope.

Kao preduvjet za jačanje privredne saradnje i danas je naglašeno jačanje infrastrukturnih veza između dvije zemlje, prije svega potreba kvalitetnog cestovnog povezivanja Sarajeva i Podgorice i dalje s Tiranom, te realizacija ideje o Jadransko-jonskoj autocesti koja bi povezala Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa Albanijom i Grčkom.

Zvizdić je podsjetio i na svojevremeno šire pozdravljenu i ohrabrivanu ideju o uspostavi zračne linije Sarajevo-Podgorica-Skoplje koja bi predstavljala snažan poticaj za jednostavnije i brže povezivanje privrednika tri zemlje.

U razgovoru je istaknuta i potreba snažne saradnje parlamenata dviju prijateljskih zemalja, ali i zajedničkog rada srodnih ministarstava i vlada kako bi se efikasnije radilo na ostvarenju krupnih razvojnih ciljeva, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo