Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 13:47 |

U BPK-u ove sedmice bez novozaraženih osoba, raste broj vakcinisanih

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. jula (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom ove sedmice nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije Covid-19.

Iako je epidemiološka situacija povoljna, imajući u vidu povećanu frekvenciju ljudi, iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo ipak upozoravaju građane da se pridržavaju mjera koje su produžene na još 14 dana, a koje podrazumijevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance na otvorenom.

Po riječima direktorice ove ustanove Medine Bičo, trenutno su na području BPK-a aktivna dva slučaja koronavirusa, a oba pacijenta su hospitalizirana u Covid odjelu Kantonalne bolnice odnosno KCUS-u.

- Mjere se ipak trebaju poštovati s obzirom da je sezona godišnjih odmora i da je evidentan veći broj stranih državljana koji borave i u našem kantonu iz drugih dijelova BiH i inostranstva. Trebamo biti oprezni s obzirom da je u zemljama regije prisutan novi delta soj koronavirusa koji je virulentniji i brže se širi, tako da je bitno da poštujemo mjere, kako ne bi došlo do porasta broja novozaraženih - upozorila je Bičo.

Dodala je da je u ovoj sedmici nastavljena imunizacija na području BPK Goražde sa 170 vakcina Sinovac namijenjenih za prvu dozu, a dopremljeno je i 120 doza Pfizera, od čega je 84 utrošeno za revakcinaciju, a ostatak za prvu dozu.

Time se ukupan broj vakcinisanih na području BPK popeo na više od 1.800 osoba koje su primile prvu, i više od 1.500 koje su primile drugu dozu, s tim da je, ističu u Zavodu, broj vakcinisnaih građana sigurno i znatno veći.

- Imamo podatke da se veliki broj naših građana vakciniše u Srbiji i zovu da to prijave. Međutim, tek kada prime drugu dozu, oni trebaju pozvati svoje matične ambulante da bi se ti podaci upisali u njihove zdravstvene kartone i na kraju da bi i mi imali podatke o kojem se tačno broju osoba radi - pojasnila je ona.

U Zavodu naglašavaju da je proces upisa podataka o vakcinaciji u porodičnim ambulantama besplatan. S druge strane, Zavod za javno zdravstvo BPK izdaje i naplaćuje uvjerenja da je osoba prebolila Covid-19, potrebna za putovanja.

- S obzirom da je to izvod iz medicinske dokumentacije, on se naplaćuje isključivo kada je riječ o putovanjima, s tim da su izuzetak socijalni slučajevi koji su oslobođeni plaćanja i visina te potvrde iznosi 10 KM i isključivo se naplaćuje kada je u pitanju putovanje. Cijena potvrde o prebolovanom Covidu-19 različita je od kantona do kantona, a ista se naplaćuje u skladu sa Zakonom o upravnom postupku - pojasnila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo