Bosna i Hercegovina     | 28.06.2021. 16:59 |

Lučić: Moramo raditi na boljem položaju Roma u društvu

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić razgovarao je danas s ministricom rada i socijalne politike Republike Sjeverne Makedonije Jagodom Sahpaskom o iskustvima vezanim za problem inkluzije romske populacije u društva ove dvije zemlje. 

Ministar Lučić ističe da su stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita i inkluzija u društvo jedni od najvećih izazova BiH i Sjeverne Makedonije kada je u pitanju romska populacija.

- Kada imamo zaposlenog Roma, onda su riješeni svi ostali njegovi problemi. U narednom periodu moramo raditi na boljem položaju Roma u društvu, nastavit ćemo s davanjem grantova za stambeno zbrinjavanje Roma, kao i sa zapošljavanjem ove populacije - kazao je Lučić. 

Ističe da trenutni položaj Roma nije na zavidnom nivou, te da je za rješavanje ovog problema najbitnije da se radi na obrazovanju te populacije. 

Kako je kazala ministrica Sahpaska, Sjeverna Makedonija ima iste probleme s inkuzijom romske populacije kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, ali ta zemlja je učinila dosta koraka na rješavanju navedenog problema. 

- Otvorili smo vrtić u romskoj općini u Skoplju i na taj način poslali poruku da su nam sva djeca bitna. Država svake godine subvencionira 400 smještaja za djecu iz romskih porodica, kao i 700 školskih stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola, a tu su i stipendije za studente iz romske populacije - ističe Sahpaska. 

Dodala je da Sjeverna Makedonija radi na rekonstrukciji i osposobljavanju romskih domova, procesu zapošljavanja, problemima komunalne prirode, digitalizaciji i pristupu romskih učenika obrazovnom sistemu za vrijeme pandemije koronavirusa, te drugim problemima koji se odnose na romsku populaciju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije