Ekonomija     | 07.06.2021. 17:24 |

U Gradačcu održana obuka za podršku dijasporskim investitorima

FENA Saopćenje

GRADAČAC, 7. juna (FENA) - Grad Gradačac bio je danas domaćin obuke koju je realizirala Gradska uprava u saradnji sa USAID Projektom "Diaspora Invest" i Biznis centrom bh. dijaspore. Riječ je o programu koji je uključio veliki broj opštinskih službenika s ciljem prenosa dobrih praksi i analiza potencijala za saradnju i podršku na polju privlačenja dijasporskih investicija.

Obuku je otvorio gradonačelnik Edis Dervišagić, koji je izrazio spremnost na aktivnosti saradnje sa dijasporom i mjere koje će osigurati nove prilike za dijasporske investicije.

- Velika je stvar vidjeti spremnost gradonačelnika i cijele gradske uprave da preduzmu korake koji će ohrabriti ulaganja bh. iseljeništva u ovu lokalnu zajednicu. Grad Gradačac je jedna od jedinica lokalne samouprave koju smo uvrstili u program edukacija, biće uključena i u Vodič za investicije iz dijaspore koji pripremamo. Također, danas smo govorili o aktivnostima tehničke podrške projekta 'Diaspora Invest' za kompanije pokrenute zahvaljujući dijaspori - kazao je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Biznis centar bh. dijaspore i USAID Projekat "Diaspora Invest" ovim nastavljaju sa aktivnostima edukacija i pomoći lokalnim zajednicama, a danas je posebno istaknut novi program ljetne poslovne prakse za mlade članove i članice bh. dijaspore.

- Dobro je vidjeti da postoji veliki interes za DiaWorks Summer Internship Program koji je otvoren za prijavu domaćih kompanija koje žele ugostiti članove i članice bh. dijaspore na jednomjesečnu poslovnu praksu tokom ljeta. Poziv za zainteresovane praktikante, ali i za zainteresovane firme-domaćine je otvoren na Diasporainvest.ba, te se nadamo da ćemo nakon današnje posjete Gradačcu imati zainteresovane kompanije i iz ovog grada. Današnja obuka je samo početak, u narednom periodu želimo pomoći u razmjeni dobrih praksi, povezivanju sa investitorima iz dijaspore te prenijeti iskustva mapiranja dijaspore iz drugih sredina - dodao je Nedim Jahić, jedan od predavača na današnjoj obuci.

U toku ljeta Biznis centar bh. dijaspore namjerava nastaviti sa programom obuka za općinske/gradske službenike širom zemlje, u saradnji sa zajednicama koje su prošle na posljednjem pozivu USAID projekta "Diaspora Invest" za podršku lokalnom djelovanju na privlačenju investicija dijaspore, saopćeno je iz projekta "Diaspora Invest".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana