Svijet     | 20.05.2021. 10:26 |

Bečki javni prijevoznik 'Wiener Linien' planira naseliti dva miliona pčela

FENA Saopćenje

BEČ, 20. maja (FENA) - Bečki javni prijevoznik "Wiener Linien" namjerava do ljeta 2022. godine naseliti oko 80 pčelinjih društava s ukupno dva miliona pčela na svoje zelene površine i time unaprijediti biološku raznolikost u gradu.

Prva pčelinja društva u sklopu ovog projekta su se već preselila na livadu pored stanice Leopoldau. Javni prijevoz se smatra idealnim mjestom za pčele, jer se duž šina nalaze neiskorištena područja na kojima je mnoštvo cvjetnica.

- Oduševljen sam što će Wiener Linien imati dva miliona pčela, tj. jednu medonosnu pčelu po stanovniku. Beč je godinama grad sa najvišom kvalitetom života na međunarodnim rang listama. Da bismo to i ostali, važno je biti dobar dom pčelama. Jer biološka raznolikost je zaštita klime u praksi - kazao je gradski vijećnik za javni prijevoz Peter Hanke.

Za jedan od najzelenijih gradova u svijetu, gdje se gotovo 14 posto gradskog područja koristi za poljoprivredu, pčele su od izuzetnog značaja.

Povodom rođendana pčelarskog pionira Antona Janše, 20. maja, Ujedinjene nacije su službeno proglasile prvi Svjetski dan pčela u 2018. godini. Pripitomljene medonosne pčele su ujedno i najpoznatija vrsta pčela, saopćio je Eurocomm PR Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 376

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog