Svijet     | 17.04.2021. 19:44 |

Zemlje širom svijeta odale počast princu Phillipu

FENA Internet

LONDON, 17. aprila (FENA) - Širom svijeta zastave su spuštene na pola koplja u odavanju počasti vojvodi od Edinburgha, a u zemljama diljem Commonwealtha obilježeni su dani žalosti, piše britanski Telegraph.

Zato što nisu mogli prisustvovati sahrani zbog ograničenja koronavirusa, kraljevske porodice i čelnici država odali su počast vojvodi izjavama i poštujući lokalne običaje.

Zastave su spuštene na pola koplja u dvorcu Amalienborg u Kopenhagenu, glavnoj rezidenciji danske kraljevske porodice, kao i u Kraljevskoj palati u Oslu. U međuvremenu su se sve kanadske i australijske zastave vijorile na pola jarbola, kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu.

Na Instagramu je danska kraljevska porodica objavila slike koje prikazuju vojvodino dansko nasljeđe i obilježja. Rođen kao danski i grčki princ, prije nego što se odrekao titule da bi se oženio kraljicom, odlučio je da na oltar na sahrani, zajedno sa grčkim oznakama, uvrsti Red slona, najvišu dansku čast.

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf, daleki rođak kraljice, i kraljica Sonja poslali su vijence Kraljevskoj porodici i objavili niz vojvodinih fotografija iz državnih posjeta Švedskoj 1956. i 1983. Vojvoda je proglašen vitezom reda Serafima kralja Gustafa VI Adolfa 23. juna 1954.

Sat vremena u podne oglasilo se jedno zvono u crkvi Riddarholmen u Stokholmu, počivalištu većine švedskih monarha, s vojvodinom fotografijom i štitom Kraljevskog reda Serafima.

Vlada Kanade održala je misu u katedrali Christ Church u Otavi bez prisustva publike zbog ograničenja koronavirusa, s virtualnim počastima i performansima umjesto toga obilježavajući vojvodinu dugogodišnju vezu sa zemljom.

Na Malti, gdje su kraljica i princ Philip živjeli od 1949. do 1951. godine, dok je vojvoda služio na brodu HMS Magpie, dijelu Mediteranske flote kraljevske mornarice, devet topova ispalili su projektile iznad Grand Harbora u glavnom gradu Valletti - po jedan za svaku deceniju njegovog života.

Sahrana u Windsoru emitovana je na međunarodnom nivou i na glavnim kanalima. Neki gledaoci u Australiji i na Novom Zelandu, gdje je pogrebna povorka započela između 22 sata i 2 sata ujutro, ostali su budni cijelu noć da bi je gledali.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo