Svijet

Savezne države u Indiji upozoravaju vladu na nestašicu vakcina

Internet, Foto Fena/Ilustracija

NEW DELHI, 10. aprila (FENA) - Više indijskih država upozorava saveznu vladu na nestašicu vakcina protiv COVID-19 jer još jedan skok slučajeva zaraze prijeti da preplavi zemlju i njenu ionako slabu medicinsku infrastrukturu.

Vlasti u New Delhiju te u Punjabu i Rajasthanu saopćile su u subotu da neće moći nastaviti vakcinaciju narednih dana ukoliko se zalihe ne obnove. Ranije ove sedmice država zapadna Maharashtra, epicentar pandemije te zemlje, zatvorila je neke centre za vakcinaciju i odbila ljude zbog nedovoljnih zaliha vakcina.

Indijski ministar zdravlja Harsh Vardhan rekao je da zemlja ima dovoljno doza i pozvao vlade država da stanu u kraj "izazivanju straha", javlja AP.

Indija, najveći proizvođač vakcina, do sada je izvršila 97 miliona vakcinacija, ali suočena je s velikim zastojima u snabdijevanju, jer radi na cijepljenju ogromne populacije od skoro 1,4 milijarde ljudi. Vakcine su trenutno ograničene na ljude starije od 45 godina i na radnike u prvoj liniji.

Protivnici premijera Narendre Modija optužili su njegovu vladu za izvoz desetaka miliona doza vakcina, umjesto da se usredotoči na imunizaciju u vlastitoj zemlji. Indija je izvezla 64,5 miliona doza vakcina u druge države. Zaustavila je izvoz prošle sedmice kako bi dala prioritet domaćim potrebama.

(FENA) M.B.