Kultura     | 02.03.2021. 14:40 |

Manifestacija 'Mladi ljiljani' u Muzeju 'Alija Izetbegović' povodom 1. marta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Manifestacija "Mladi ljiljani" koju JU Muzej "Alija Izetbegović" tradicionalno organizuje povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je danas u Homework hubu, kada su dodijeljene nagrade za pobjednike Konkursa za najbolje literarne radove u konkurenciji osnovnih i srednjih škola.

Konkurs je bio otvoren od 15. decembra 2020. do 15. januara 2021. godine, a na adresu Muzeja "Alija Izetbegović" je pristiglo više od 200 učeničkih radova.

Direktorica Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević izrazila je zadovoljstvo što Muzej i ove godine uprkos cjelokupnoj situaciji organizira takvu svečanost u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- "Mladi ljiljani" je manifestacija koju Muzej "Alija Izetbegović" tradicionalno održava svake godine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ono što me čini sretnom i ponosnom je to što je ove godine pristiglo više od dvije stotine radova, a naša komisija je odabrala šest najboljih. Ova manifestacija je meni posebno draga iz razloga što je fokusirana na mlade generacije koje su naša sadašnjost i budućnost. Učenici su pokazali visok stepen poznavanja historijskih činjenica, ali i ljubavi prema domovini - istakla je Dizdarević-Berberović.

Članica komisije Aida Kršo navodi da svake godine pristiže sve više radova u okviru konkursa za najbolje literarne radove koje tradicionalno organizira Muzej "Alija Izetbegović", što govori o povećanom interesu mladih za učešće na takvim konkursima.

- Na ovogodišnjem konkursu pristiglo je više od dvije stotine učeničkih radova u konkurenciji osnovnih i srednjih škola. Moram istaći da je konkurencija iz godine u godinu sve veća, te da su radovi izuzetno sadržajni i inspirativni, što me kao članicu komisije, kao i moje kolege izuzetno raduje - navela je Kršo.

Ovogodišnja pobjednica u konkurenciji srednjih škola, Inela Telalović, navela je da je inspiraciju za pisanje pobjedničkog rada crpila iz jednog od citata prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, saopćeno je iz Muzeja "Alija Izetbegović". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu