Svijet     | 26.02.2021. 08:35 |

Rumunska pravoslavna crkva odbija promijeniti ritual krštenja nakon smrti bebe

FENA Internet

BUKUREŠT, 26. februara (FENA) - Rumunska pravoslavna crkva nastavit će uranjati novorođenčad u vodu tokom ceremonija krštenja, saopćeno je u četvrtak, odbijajući pozive širom zemlje da se promijeni ritual nakon što je šestosedmična beba umrla nakon krštenja ranije ovog mjeseca.

Beba je umrla od srčanog zastoja u gradu Suceavi na sjeveru Rumunije nakon tradicionalnog rituala, koji uključuje uranjanje djece u svetu vodu tri puta, podsjeća Reuters.

Tužitelji istražuju slučaj, koji je podijelio crkvene zvaničnike i vjernike, a deseci hiljada Rumuna podnijeli su molbu Crkvi da umjesto toga bebama pospu vodu po glavi. Većina od 20 miliona ljudi u Rumuniji su pravoslavni kršćani i Crkva ima značajan uticaj.

- Rumunska pravoslavna crkva ima zakonsku obavezu da održava dogmatsko, sakramentalno i disciplinsko zajedništvo i jedinstvo sa univerzalnom pravoslavnom crkvom - saopćio je Sveti Sinod, njeno vladajuće tijelo, dodajući da poziva svoje sveštenike da budu odgovorniji.

Sinoda je također rekla da su svećenici dužni da se sastanu s roditeljima prije krštenja i razgovaraju o zdravstvenom stanju svoje djece, dok će bogoslovske škole dati "pojačanu pažnju" prilikom podučavanja uranjanja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu